U RS-u u aprilu mjesečna inflacija ostala na nuli, godišnja 2,5 posto – Poslovni magazin

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerenih indeksom potrošačkih cijena, u aprilu 2024. godine u prosjeku su ostale na istom nivou u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 2,5 posto, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Ovo znači da cijene nisu poskupele u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou veće za 2,5 posto prema dostupnim podacima.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, veće cijene na godišnjem nivou su zabilježene u jedanaest odjeljaka. Najveći rast cijena zabilježen je u odjeljku restorani i hoteli, zatim u odjeljku ostali proizvodi i usluge, rekreacija i kultura, alkoholna pića i duvan, te prevoz, navodi se u podacima Zavoda za statistiku RS.

Niže cijene na godišnjem nivou su zabilježene u odjeljku odjeća i obuća, zbog sezonskih sniženja tokom godine.

Profesor Predrag Mlinarević ističe da su ovi podaci pokazatelj perioda obuzdavanja inflacije, što se poklapa sa trendom u Evropskoj uniji.

Stabilizacija inflacije ima važnu ulogu u zaštiti standarda stanovništva od dalje erozije, ističe Mlinarević.

Zaključuje da se očekuje pad inflacije i nominalnih kamatnih stopa, što može pozitivno uticati na rast investicija i izvoza.

Objava RS: U aprilu mjesečna inflacija u RS-u 0,0 posto, godišnja 2,5 posto pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Izvor: ( / Javno.ba )

drugi upravo čitaju