U RS-u kritiziraju Milanovićev posjet Derventi: “Dodik je to odobrio, izdao je narod”

POSJET hrvatskog predsjednike Zorana Milanovića Derventi gdje je jučer dodijelio odličje za ratne zasluge 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) naišao je na osude dužnosnika Republike Srpske, a istodobno je postao povodom novih obračuna vlasti i oporbe u tom entitetu.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik do danas se nije oglasio no zato su reagirali njegovi bliski stranački suradnici – predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik entitetske vlade Radovan Višković.

Cvijanović: Dodjela odličja u Derventi predstavlja provokaciju i uvredu

Cvijanović je u kratkoj izjavi kazala kako dodjela odličja u Derventi predstavlja “provokaciju i uvredu”, a 103. brigadu HVO-a proglasila je “zloglasnom”.

Gotovo istim riječima u nedjelju je reagirao Višković, uz ocjenu kako posjet hrvatskog predsjednika Derventi ne doprinosi boljem razumijevanju i uvažavanju u regiji.

Bivši ministar: Dodik mu je to odobrio i zabio nož u leđa vlastitom narodu

Iz oporbe su pak optužili vlast predvođenu Dodikom da je prešutno odobrila dolazak hrvatskog predsjednika u Derventu i tako zabila nož u leđa Srbima, kako je to ustvrdio bivši ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, sada zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u parlamentu RS.

“Dodik mu je to odobrio i doslovce se maknuo daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu”, izjavio je Crnadak.

“Uvreda za borce stradale u ratu”

Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević nezadovoljan je i time što se hrvatski predsjednik jučer na kratko sastao s načelnikom općine Bosanski Brod Zoranom Vidićem koji je član te stranke.

“To je bio Vidićev nepromišljeni čin i uvreda za borce stradale u domovinskom ratu”, izjavio je Miličević.

Različite udruge pripadnika vojske bosanskih Srba zatražile su odgovornost entitetske policije uz ocjenu kako njezini pripadnici nisu smjeli osiguravati posjet hrvatskog predsjednika Derventi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju