5.5 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

U NOVOM PAZARU OČEKUJU DA ĆE POPIS STANOVNIŠTVA USPJETI! BAĆIĆANIN: BITNO JE DA SVAKO OD NAS KAŽE DA JE BOŠNJAK

Popis je na vrijeme i bez problema počeo i u Novom Pazaru, najvećem gradu regije Sandžak na jugozapadu Srbije, a prethodila mu je višemjesečna kampanja promocije popisa i pozivanja stanovništva da se popišu.

Kampanju su sprovodili svi društveno-politički faktori, gradske institucije i krovna ustanova Bošnjaka u Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Za gradonačelnika Novog Pazara, Nihata Biševca, popis ima višestruku važnost. On je pozvao sugrađane da učestvuju u procesu od kojeg, kaže, zavisi dalji razvoj Novog Pazara. Na pripadnike nacionalnih manjina apelovao je da ne propuste priliku i da u cilju ostvarivanja zakonom garantovanih individualnih i kolektivnih prava učestvuju u procesu koji se organizuje na svakih deset godina.

  • Ovaj popis ima veliki značaj za Novi Pazar. Znamo da se na osnovu broja stanovnika opredjeljuju sredstva iz državnog budžeta koja idu ka lokalnim samupravama. Od broja stanovnika nam zavise planovi koji se odnose na razvoj Novog Pazara za narednih deset godina. Ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo, socijalna davanja, privreda, poljoprivreda, izgradnja, sve to nam zavisi od popisa. Zbog svega navedenog, apelujem na sve stanovnike Novog Pazara da učestvuju u popisu i daju doprinos razvoju ovog grada – rekao je za Anadoliju Biševac.
U NOVOM PAZARU OČEKUJU DA ĆE POPIS STANOVNIŠTVA USPJETI! BAĆIĆANIN: BITNO JE DA SVAKO OD NAS KAŽE DA JE BOŠNJAK

Biševac, gradonačelnik grada sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, pozvao je sve Bošnjake Novog Pazara da se popišu. Na osnovu broja pripadnika nacionalne manjine zavisit će i nacionalna struktura zaposlenih u državnim ustanovama. Od broja popisanih pripadnika nacionalnih manjina zavisit će i dalji rad i napredak, izdvajanja države za nacionalne savjete nacionalnih manjina, ustanova od izuzetne važnosti za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji, smatra Biševac.

  Najezda smrdibuba, naviru na prozore i vrata! Evo kako da ih se otarasite i zašto ne treba koristiti insekticide

Mjesecima unazad BNV je sprovodio kampanju kako bi animirao Bošnjake u Srbiji, regiji Sandžak, a naročito u dijaspori, da učestvuju u procesu popisivanja.

  • Taj proces je bio ozbiljan rad BNV. Naš osnovni cilj i zadatak su da se osim građana Sandžaka, Bošnjaka koji žive na teritoriji Srbije, popišu i svi Bošnjaci iz dijaspore. Na tom planu smo dosta radili, obilazili smo našu dijasporu i razgovarali sa njima, posebno sa našom dijasporom u Turskoj ali i dijasporom u zapadnoj Evropi koji privremeno žive van teritorije Sandžaka. Popis je od velike važnosti, najprije da konačno zaokružimo naš broj jer Bošnjaci su autohtoni narod na teritoriji Sandžaka i bitno je, ako ništa, makar zbog sutrašnjih istraživanja, da znamo koliko nas je u ovom trenutku živjelo na ovom prostoru. Bošnjaci su ozbiljan narod, Bošnjacima su njihovo ime i jezik bili ukinuti i zabranjeni. Prije 29 godina mi smo svoje ime vratili i bitno je da svako od nas kaže da je Bošnjak, da svako se izjasni da govori bosanski jezik. Ono što je bitno je da sve to uradimo slobodno bez bojazni da bilo šta može da se desi, ovo se posebno odnosi na one koji žive izvan teritorije Srbije. Srećni smo da na ovom popisu ne postoji niko ko je kao na posljednjem bojkotovao i pozivao na bojkot popisa – rekao je za potpredsednik BNV, Fuad Baćićanin.
  Ova odjeća će dominirati tokom jeseni
U NOVOM PAZARU OČEKUJU DA ĆE POPIS STANOVNIŠTVA USPJETI! BAĆIĆANIN: BITNO JE DA SVAKO OD NAS KAŽE DA JE BOŠNJAK
Fuad Baćićanin

Proces popisivanja stanovništva, domaćinstava i stanova na teritoriji Novog Pazara sprovodi 160 popisivača i 25 instruktora.

Podsjetimo, zbog bojkota popisa 2011. godine na koji su pozivali određeni politički činioci iz Sandžaka, ne može se sa sigurnošću kazati koliko tačno Bošnjaka živi u Republici Srbiji. Javnost je tada smatrala da je bojkot popisa nanio nemjerljivu štetu upravo Bošnjacima, a da je ovaj popis prilika da se ispravi greška načinjena prije jedanaest godina.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa