Tužiteljstvo HNŽ neće provoditi istragu zbog smrti četiri osobe u prometnoj nesreći kod Mostara

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) odlučilo je da se neće provoditi istraga u predmetu protiv M. P. zbog kaznenog djela “teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa”, a u vezi prometne nesreće koja se dogodila 24. rujna 2022. kod Mostara u kojoj su poginule četiri osobe među kojima i M. P.

U navedenoj nesreći sudjelovala su četiri putnička motorna vozila marke „BMW X5“, „BMW 3“, „Mercedes“ i „Renault Scenic“, a smrtno su stradale tri osobe inicijala B. K., M. K. i jedno malodobno dijete u vozilu „Renault Scenic“, osoba inicijala M.P. u vozilu „BMW X5“., dok je je više osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, priopćeno je iz Tužiteljstva HNŽ-a.

Županijsko tužiteljstvo odmah po saznanju poduzelo je sve zakonom propisane mjere i radnje, pa je zajedno s PU Mostar, PS za SP Mostar obavljen očevid na mjestu događaja, saslušani su brojni svjedoci, pribavljena je neophodna dokumentacija, te provedena sva potrebna vještačenja (obdukcija tijela smrtno stradalih osoba, strojarsko vještačenje tehničke ispravnosti vozila, prometno-tehnička, vještačenje alkohola u krvi, medicinska i ostala potrebna vještačenja), a sve s ciljem potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove prometne nezgode sa tragičnim posljedicama, navodi se dalje u priopćenju.

Na temelju uvida u kompletnu dokumentaciju prikupljenu od PU Mostar, PS za SP Mostar, te na temelju izjava svih saslušanih svjedoka – sudionika prometne nesreće koji su bili u mogućnosti dati izjave, kao i predstavnika oštećene obitelji i na temelju svih provedenih vještačenja, odlučeno je da se neće provoditi istraga u ovom predmetu protiv M.P. zbog navedenog kaznenog djela, iz razloga postojanja drugih okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje – smrt počinitelja, odnosno iz razloga što je M. P., iz Čitluka, koji je navedenog dana upravljao putničkim motornim vozilom marke „BMW X 5″ iz pravca Mostara u pravcu Čapljine, a da je pretjecanje otpočeo na mjestu gdje pretjecanje nije dopušteno i gdje nisu postojali uvjeti za sigurno pretjecanje.

Tim nepropisnim radnjama pretjecanja prouzročena je prometna nesreća, a neposredno nakon prometne nesreće, nakon što je M. P. prebačen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar radi ukazivanja liječničke pomoći, imenovani je preminuo.

Postupajuća tužiteljica u tijeku postupka saslušala je veći broj svjedoka, detaljno u svojoj odluci opisala i analizirala njihove izjave, te cijenila kako pojedinačno tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti, a čiji sadržaj je detaljno naveden u predmetnoj naredbi o neprovođenju istrage.

Iz iskaza svjedoka-očevidaca proizlazi da nije bilo nikakve “paralelne vožnje” dva vozila iz suprotnog pravca, nego je bilo samo jedno pretjecanje i to u trenutku neposredno pred prometnu nesreću, na samom početku tunela ili u tunelu Zaton, gdje je prema prostorno vremenskoj analizi početak lica mjesta prometne nesreće od tunela Zaton u kojem je započeto pretjecanje do mjesta gdje se zaustavilo vozilo „BMW X5″ na makadamskom proširenju, navode iz Tužiteljstva.

Oštećena strana je, putem punomoćnika – odvjetničkog ureda, uložila pritužbu na odluku tužiteljice, koju je Ured glavnog tužitelja uzeo u razmatranje i zbog složenosti i teških tragičnih posljedica nesreće detaljno analizirao, cijeneći sve provedene radnje tužiteljice, kao i pribavljenu dokumentaciju i prikupljene dokaze, te donio odluku kojom je odlučeno da se navodi pritužbe ne mogu prihvatiti, odnosno da nisu utemeljeni, te je potvrdio odluku postupajuće tužiteljice zbog postojanja drugih okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje počinitelja – smrti počinitelja.

Na ovakvu odluku Ureda glavnog tužitelja, oštećena strana može se u roku od 30 dana od primitka obratiti Federalnom tužiteljstvu FBiH radi preispitivanja pravilne primjene Kaznenog zakona Federacije BiH.

The post Tužiteljstvo HNŽ neće provoditi istragu zbog smrti četiri osobe u prometnoj nesreći kod Mostara appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju