TUŽILAŠTVO PRIPREMA OBIMNU OPTUŽNICU: NAJVEĆA KRIMINALNA GRUPA U BIH USKORO PRED SUDOM, SARAĐIVALI I SA BROJNIM POLICAJCIMA

tužilaštvo priprema obimnu optužnicu: najveća kriminalna grupa u bih uskoro pred sudom, sarađivali i sa brojnim policajcima

Izvor blizak istrazi otkriva da će ovo biti jedna od najvećih optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo u svom radu protiv osoba koje su se bavile krijumčarenjem droge.

Na čelu ove velike i opasne grupe nalazili su se Bojan Cvijetić i Petar Dukić, obojica iz Banja Luke.

  • Na čelu kriminalne hobotnice nalazi su se Cvijetić i Dukić, a veliki broj kriminalaca radio je za njih. Najčešći poslovi su im bili međunarodno krijumčarenje narkotika, ali i pored toga činili su i druga teška krivična djela – pojasnio je izvor Srpskainfo.

OPTUŽNICA PROTIV 20 OSOBA

Prema njegovim riječima, ovo je bila veoma dobro organizovana i uvezana kriminalna grupa, koja je duži period djelovala na području Bosne i Hercegovine.

  • Svi članovi ove grupe imali su tačne poslove i zadatke, a među njima bio je i veliki broj službenika MUP RS. Također, vrh ove kriminalne grupe imao je dobre kontakte i sa drugim kriminalcima u BiH i regionu – ističe izvor.

Dobro obaviješten izvor pojašnjava da će se na optužnici naći veliki broj kriminalaca.

  • Optužnica će biti podignuta protiv 20 osoba, a između ostalog, zbog sumnje da su prokrijumčarili više od četiri tone narkotika i na taj način ostvarili ogromnu finansijsku korist. Novac zarađen od droge, oni su pokušavali puštati u legalne tokove zbog čega je protiv njih pokrenuta i finansijska istraga – rekao je pomenuti izvor.

Akciju „Transporter“ prije skoro dvije godine pokrenula je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, koji su kontinuirano hapsili osumnjičene.

Sve je provodeno po naredbama Tužilaštva BiH i tokom protekle dvije godine prikupljen je veći broj dokaza protiv osumnjičenih.

Sagovornik je pojasnio da je zbog obimne količine dokaza trebalo dosta vremena da se završi optužnica, ali da se očekuje da tužilac Dubravko Čampara do kraja ovog mjeseca optužnicu proslijedi u Sud BiH na potvrđivanje.

Kao što smo naveli jedan od šefova ove grupe bio je Bojan Cvijetić, a koji je inače vlasnik uspješne firme u BiH.

Cvijetić je nekadašnji savjetnik Dragana Mektića u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Prilikom hapšenja policija je kod njega pronašla i povjerljivu dokumentaciju Obavještajno bezbjednosne agencije BiH.

Osim Cvijetića i Dukića, na optužnici će se sigurno naći i Aleksandar Nikolić, a koji je također bio u samom vrhu pomenute grupe.

Tu će svakako biti i bivši inspektor MUP RS Mladen Milovanović koji je do sada više puta hapšen u okviru iste akcije.

Nikolić je također imao svoju ekipu i redovno je sarađivao sa Cvijetićem i Dukićem. Uglavnom se tu radilo o kupovini velikih količina kokaina, a koji je najčešće naručivan od Milovoja Todorovića, a koji bi isto trebao naći u optužnici.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u oktobru 2021. godine pokrenuli su akciju „Transporter“ i tada su uhapšeni Cvijetić, zatim  Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Siniša Bačić i Igor Knežević, a akcijom su obuhvaćeni i Petar Dukić i Radislav Tešić, koji su tada izbjegli hapšenje, ali su se na kraju predali.

Tom prilikom policija je pretresla više lokacija i tada je pronađeno i zapljenjeno 303 kilograma marihuane, vrijedne oko 1,2 miliona maraka. Droga je pronađena u kombiju, koji je povezan s Petrom Dukićem.

Sagovornici su ranije pojasnili da su drogu najčešće nabavljali u Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu, te su je potom prevozili u BiH.

Znalo se tačno ko je imao kakvu ulogu u ovom lancu krijumčarenja narkotika, a najveća količina droge je zatim prebacivana na teritoriju Evropske unije.

Članove ove kriminalne grupe preko aplikacija „Skaj“ i „Anom“ dogovorali su nabavljanje narkotika, krijumačarenje i skladištenje, kao i sve  druge poslove sa kojima su se bavili. Nakon što su dešifrovane ove aplikacije, policija je prikupila brojne dokaze protiv njih i koji će im poslužiti u daljem krivičnom postupku.

Kada je riječ o pripadnicima MUP RS koji su hapšeni u sklopu ove akcije, osim Milovanovića tu su bili i Predrag Vatreš, zatim bivši šef Odsjeka za krađe vozila Predrag Vukašinović. Lisice na ruke su stavljeni i pripadnicima MUP RS Danijelu Kovačiću i Milanu Vućiću. Svi oni će se također naći na optužnici.

Uloga policajaca je bilo da voze Cvijetića, da njemu i Dukiću dojavljuju da li ima istraga protiv njih, kao i da prevoze i prodaju narkotike.

BLOKIRANA MILIONSKA IMOVINA

Nakon hapšenja osumnjičenih u akciji „Transporter” provedena je finansijska istraga i u aprilu prošle godine privremeno im je blokirana imovina vrijednija od 10 miliona maraka. Tokom istrage inspektori su napravili spisak nekretnina i računa.

  • Na spisku se nalazi računi optuženih u nekoliko banaka, a tu je i veliki broj luksuznih nekretnina. Predloženo je da im se blokiraju i zatim oduzmu stanovi, kuće, vikendice, garaže i zemljišta na području Banja Luke. Osim toga na spisku se našao i dio nekretnina koje se nalaze u Gradiški, ali i u Istočnom Sarajevu – pojasnio je izvor i dodao da su se tu našli i brojni skupocieni automobili.

Samo u jednoj banci nađeno je oko 500.000 maraka. Iste godine u oktobru je policija podnijela izvještaj protiv Dukića i još četiri člana ove grupe zbog sumnje da su „oprali“ 4,8 miliona maraka koji potiču iz kriminalnih aktivnosti.

hayat.ba

drugi upravo čitaju