-1.1 C
Sarajevo
Ned, 01, 23

TUKLI PROFESORA DO SMRTI: TROJICA MLADIĆA I DJEVOJKA DOBILI SAMO DEVET GODINA ZA BRUTALNO UBISTVO

Riječ je o slučaju koji se dogodio u blizini jednog mjesta gde se okupljaju mladi u varaždinskom Graberju, i prvooptuženi Ivor Vujasinović osuđen je na tri godine zatvora, drugooptužena Asja Gorski na dvije i po, trećeoptuženi Ivan Gorski na dvije godine zatvora. a četvrtooptuženi Dominik Žnidarić na godinu i osam mjeseci zatvora, prenosi Blic.

Kako je rekao portparol Suda Igor Pavlić, sudija je ukratko naveo razloge za takvu presudu.

  • Oni su prvobitno bili optuženi kao saizvršioci za krivično djelo teško ubistvo, ali je u toku postupka državni tužilac promijenio pravnu kvalifikaciju djela u djelo teška tjelesna povreda sa smrtnim posljedicama – rekao je Pavlić.

On je dodao da u ovoj nepravosnažnoj presudi, Sud nije prihvatio kvalifikaciju “teške tjelesne povrede” sa posljedicom smrti, jer, ističe Pavlić, prvostepeni sud na osnovu rezultata dokaznog postupka, ne nalazi dokazanim na osnovu rezultata dokaznog postupka da bi žrtva povredu glave, koja je u konačnici dovela do smrtne posljedice, zadobila usljed udaranja od strane optuženika, niti da bi optuženici svojim postupanjem izazvali taj pad.

Profesor pao sa barskog stola

Pavlić je dodao da je sudija utvrdio da je Čengić pao sa barske stolice, ali je na osnovu činjenica o njegovom ponašanju nakon pada zaključio da nije mogao da zadobije povredu sa smrtnim posljedicama.

  • Sud smatra dokazanim da je Čengić zadobio dva udarca na izlazu iz Kulturnog centra i da je tada i pao, međutim, nije dokazano da je ovaj pad za posljedicu imao smrt. Na osnovu dokaza i rekonstrukcije, sud je zaključio da je na travnata podloga bila treća pozicija, gdje su profesora okrivljeni udarili, ali prema nalazu sudskog vještaka do takve povrede ni tada nije moglo doći – rekao je Pavlić.
  TRI DANA NAKON SMRTI MLADIĆA, PREMINULA I NJEGOVA MAJKA! KOMŠIJE I PRIJATELJI U ŠOKU, NE MOGU DA IH PREŽALE
TUKLI PROFESORA DO SMRTI: TROJICA MLADIĆA I DJEVOJKA DOBILI SAMO DEVET GODINA ZA BRUTALNO UBISTVO
Ilustracija

On je dodao da iz dokaza proizilazi da su okrivljeni išli da provjere šta se desilo sa oštećenim koji je u besvjesnom stanju ostavljen na travi, ali Čengića nisu zatekli tamo gde su ga ostavili.

Postojala tri pada

  • Bila su, dakle, tri pada. Sud je isključio prvi pad kao mogućnost povrede sa smrtnim posljedicama, zbog ponašanja oštećenog nakon tog pada, a utvrđeno je da takve povrede nije mogao zadobiti na travnatom terenu – rekla je portparolka Županijskog suda u Varaždinu.

Sud smatra, da postoji dilema da li je treći pad na poligonu bio koban.

  • Ne isključuju mogućnost da je tamo došao i pao zbog velike koncentracije alkohola i tableta koje je konzumirao – rekao je Pavlić.

Presuda je pravosnažna i na nju se može uložiti žalba, a Pavlić dodaje da će svim okrivljenima biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

Brutalno ga pretukli jer ih je prijavio za kršenje mjera

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu tereti prvooptuženog Ivora Vujasinovića, drugookrivljenu Asju Dvorski, trećeoptuženog Ivana Dvorskog i četvrtooptuženog Dominika Žnidarića da su 29. maja iz osvete ubili 35-godišnjeg Nina Čengića, 2021. oko 4.30 časova ispred Doma kulture Varaždin.

Tužilaštvo ih tereti da su zajednički i sporazumno napali Čengića, pristali da ga ubiju kako bi mu se osvetili što je pozvao policiju kojoj je prijavio kršenje epidemioloških mjera.

  ODBIO PONUĐENU RAZMJENU DOK NE BUDU OSLOBOĐENE I NJEGOVE DŽEMATLIJE: 30 GODINA OD IZLASKA IZ LOGORA EF. KAVAZOVIĆA

Nakon što su policajci, kojima nisu otvorili vrata, otišli, okrivljeni su izjurili iz prostorija udruženja, a prvookrivljeni Ivor Vujasinović je udarcem šakom u glavu oborio Čengića na zemlju i nastavio da ga udara sa rukama, nogama i drvenom palicom zajedno sa ostalim optuženima.

Asju Dvorski se tereti da je Čengića još najmanje šest puta udarila metalnom kopčom lanca bicikla, što je pokušao da izbjegne, ali ga je optuženi udarao sve dok nije prestao da se kreće.

Pored brojnih modrica po glavi i tijelu, Čengić je zadobio i izlivanje krvi u mozgu, od čega je i preminuo 30. maja.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa