Trikovi kojima ćete uštedjeti tokom odmora

Sezona godišnjih odmora je počela. No, bilo da se radi o ljetovanju, zimovanju ili posjeti nekoj svjetskoj metropoli, putovanja iziskuju mnogo novca.

Zbog obaveza koje imate, ali i budžeta kojim raspolažete, putovanja se uglavnom planiraju mjesecima ranije.

Međutim, postoje jednostavni trikovi koji će vam pomoći da u svojim avanturama potrošite manje novca.

Ne kupujte suvenire

Obično kada se nađete negdje na odmoru sve vrvi od suvenirnica koje nude najrazličitije predmete, poput čaša, privjesaka, majica, raznih ukrasnih predmeta sa motivima mjesta u koje ste došli. Iste možete pronaći i na aerodromima. Ne kupujte suvenire, uzmite foto-aparat ili telefon te fotografišite što više lijepih trenutaka s odmora, a potom te fotografije možete da izradite. Ostaće lijepe uspomene, a tako ćete sigurno uštedjeti.

Provjerite kada su dani besplatnog ulaza u muzeje

Većina muzeja i botaničkih vrtova nudi besplatan ulaz nekoliko puta mjesečno, a ponekad i sedmično. Imajte ovo na umu kada planirate svoje putovanje jer vam to može značajno smanjiti troškove. Prije nego što odredite tačan datum putovanja, zapišite sebi koje sve muzeje, galerije i slično želite da posjetite. Zatim provjerite kada nude besplatan ulaz. Kada budete imali sve podatke, isplanirajte datum polaska koji vam odgovara. Imajte na umu da je u ovakvim slučajevima jako bitno da stignete prije otvaranja jer su redovi danima kada je ulaz besplatan izuzetno dugi.

Javni prevoz

Za razgledanje, odlazak na plažu ili ručak ponekad će vam biti potreban prevoz. Na primjer, ako putujete avionom, sa aerodroma autobusom ili vozom možete doći do svih odredišta. Uzimanje taksija je najlakše, ali obično i skuplje, pa stoga nije naodmet istražiti kolika je cijena usluga javnog prevoza.

Odsjedajte u hostelima

Hosteli su najbolje mjesto za upoznavanje drugih putnika, jer tamo suštinski iznajmljujete krevet u spavaonicama koje primaju od tri do 20 ljudi. One imaju zajedničke tuševe i ormariće za vaše dragocjenosti. Dostupne su i privatne sobe i ženske spavaonice. Većina njih ima potpuno opremljenu kuhinju, a neki nude i besplatan doručak. Možete pronaći hostele i njihove recenzije na sajtovima: Booking.com, Trip Advisor i Hostelworld. Kako biste izbjegli troškove rezervacije, rezervišite svoj odmor direktno preko hostela u koji želite da odete. Ako planirate dugotrajan boravak, platite samo za par prvih noći kako biste bili sigurni da vam se sviđa ovo mjesto, a u suprotnom ga zamijenite.

Planirajte putovanja u vlastitoj režiji, a ne preko agencija

Turističke agencije su uvijek atraktivne, jer ne morate mnogo da razmišljate. Sve što treba da uradite je da izaberete željenu destinaciju i platite usluge, koje su uvijek znatno više. Razlog tome je to što agencija uzima dio novca iz svakog segmenta putovanja, od prevoza, smještaja, pa do fakultativnih izleta. Tako će vam često i znamenitosti koje se inače ne plaćaju biti naplaćene.

Putovanja sa agencijom su dobar izbor ako su u pitanju rizične destinacije ili jeftine šoping ture, ali u svim ostalim slučajevima samostalna organizacija je bolje rješenje. Iako zahtijeva određen trud, istraživanje i nosi veći stepen nesigurnosti (samim tim i avanture), samostalno putovanje će vam omogućiti da vidite mnogo više nego što biste vidjeli sa agencijom. Osim toga, posjetićete mjesta koja odgovaraju vašim interesovanjima, a pritom ćete i uštedjeti.

Novi hoteli

Birajte novootvoreni hotel. Boravak u nekom potpuno novom, tek otvorenom prostoru uvijek je zanimljivo iskustvo. Ipak, ovdje se krije i finansijska korist: kada se hotel tek otvori, cijene u njemu su obično niže. Vlasnici žele da privuku posjetioce u nadi da će se glas o njima proširiti. Isto važi i za hotele koji se renoviraju ili koji su svježe renovirani. Takođe, znatno bolje ćete proći sa hotelom smještenim izvan centra grada. Vodite računa da vas ne zateknu neplanirani troškovi u smještaju, kao što je doplata klime, usluge telefoniranja itd. Obavezno prije čekiranja provjerite sa recepcionerom koje usluge su besplatne, a koje se naplaćuju.

(Javno.ba / NN)

biznis.ba

drugi upravo čitaju