TRAŽI GA I BIH: TURSKA ODBILA BELGIJI IZRUČITI BOSANCA OSUMNJIČENOG ZA ŠVERC 3,2 TONE KOKAINA

traži ga i bih: turska odbila belgiji izručiti bosanca osumnjičenog za šverc 3,2 tone kokaina

Do toga je došlo jer je on u međuvremenu dobio i turski pasoš. Dio turskih medija prenose da taj slučaj pokazuje da nema kraja pretvaranju Turske u utočište za svjetske kriminalace, a posebno nakon što je olakšala uslove za sticanje državljanstva.

Zanimljivo je da, prema saznanjima Raporta, i BiH traži al Murda i da je za njim raspisana potjernica. Prema informacijama, Murda se povezuje sa grupom uhapšenom u akciji ‘Start’, a u kojoj su bili i tadašnji načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i njegov sin Seid.

Iza pasoša Republike Turske mogu se sakriti vođe međunarodnih zločinačkih organizacija koje novac stečen od kriminalnih djelatnosti ulažu ili kupuju kuću za 400 hiljada dolara. Na ovaj način, čak i ako budu uhvaćeni u Turskoj, ne bivaju izručeni zemlji u kojoj će im se suditi”, prenosi istanbulski “BirGun”.

Tako šefovi mafije umjesto da idu u Dubai postepeno prelaze u Tursku, navodi se.

Holandske vlasti su tvrdile da je Jos Leijdekers, zvani “Bole Jos” jedan od najvećih evropskih narko-bosova, postao državljanin Republike Turske, navedeno je. Portal piše da iako ne postoje definitivni dokazi o tome holandski mediji su godinama izvještavali da je ovaj švercer droge živio u Dubaiju i Turskoj i kupovao imanja nelegalno stečenim novcem.

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova u junu je sprovelo važnu operaciju protiv kriminalne grupe Josa Lejdekersa i njegova imovina vrijedna milijardu turskih lira je konfiskovana, ističe se.

Uz to, dalja istraživanja otkrila su da u Istanbulu žive neki od najvećih trgovaca drogom.

  • Utvrđeno je da u Istanbulu žive jedan od najvećih trgovaca drogom u zemlji, 38-godišnji Sani Al Murda iz Bosne i Hercegovine i njegova desna ruka, 48-godišnji Albanac Fljamur Sinanaj”, naveo je belgijski Standard, a prenosi “BirGun”.

Belgija je podnijela zahtjev Turskoj za izručenje ovih ljudi, koje je tražila preko Interola i za njima raspisala crvene potjernice.

Međutim, u odgovoru Turske je navedeno da su Sani Al Murda i Fljamur Sinanaj turski državljani i da neće biti izručeni, piše portal iz Istanbula.

Za ova dva dilera droge se traga u slučaju 3,2 tone kokaina nađenih u belgijskoj luci Antverpen, piše “BirGun”. Sani Al Murdaa, za koga se tvrdi da je jedno od važnih imena u isporuci kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, jedan je od vodećih članova kriminalne organizacije “Škaljari” sa sjedištem u Crnoj Gori, navedeno je.

Više od 50 ljudi poginulo je u ratu između “škaljarskog” i “kavačkog” kriminalnog klana, podsjeća se u članku.

Vođa “škaljaraca” Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra 2022. godine u Istanbulu. Vođe “kavačke” bande, koje su optužene za njegovo ubistvio u Turskoj, takođe su uhapšene u Istanbulu, piše portal.

Štaviše, kako prenose turski mediji, fleš diskovi zaplijenjeni od čelnika “kavačke ekipe” sadržali su slike Riste Mijanovića, jednog od vođa škaljarske organizacije, mučenog i ubijenog u Istanbulu prije dvije godine.

Vlasnik luksuzne vile u Sarijeru, u kojoj je optužen da je izvršeno mučenje i ubistvo, bio je Željko Bojanić, jedan od najtraženijih švercera droge u Evropi, navodi ovaj portal. Razumjelo se da je Bojanić, za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica već osam godina živio luksuznim životom u Sarijeru pod lažnim identitetom.

hayat.ba

drugi upravo čitaju