TRADICIONALNO JELO NA KRAJIŠKI NAČIN Boris Grbić za ALOonline otkrio tajnu ukusne božićne cicvare (FOTO/VIDEO)

Boris Grbić, postao je prava senzacija na društvenim mrežama zahvaljujući jedinstvenom spoju talenta za kuvanje i estetike. Ovaj vrsni kuvar  i frizer porijeklom iz BiH ističe se ne samo kulinarskim umijećem, već i sposobnošću da kombinuje vizuelnu estetiku sa svojim kreacijama.

Boris je odrastao u Srbiji, gdje je stekao ljubav prema kulinarstvu, a posebnu ljubav gaji prema krajiškoj kuhinji. Njegova strast prema tradicionalnim receptima izražena je kroz autentične i ukusne kreacije koje dijeli s publikom na društvenim mrežama.

@aloonline.ba @Boris Grbic otkrio je za Aloonline tajnu tradicionalne božićne cicvare, a jedan poseban sastojak učiniće je preukusnom ☦️🧑🏻‍🍳🇷🇸 . . Recept pronađite na našem portalu 💻 #borisgrbic #bozic #pravoslavljе #tradicija #tradicionalnakuhinja #krajina #recepti #fyp #cicvara #foryoupage #serbia #bosniaandherzegovina #republikasrpska #balkantiktok ♬ original sound – aloonline.ba

Na poziv portala ALOonline, Boris Grbić je podijelio jedan od svojih omiljenih krajiških recepata – cicvaru. Ovo tradicionalno jelo, često spremano za Božić, predstavlja pravu gozbu za ljubitelje domaće kuhinje.

Nekada davno u starim sprskim porodicama, pogotovu na području Krajine, Hercegovine ali i Zlatibora, važio je božićni običaj „gledanja u cicvaru“.

Napravi se cicvara koja „pliva“ u dosta masti ili kajmaka, tako da izgleda poput ogledala. To je jelo koje ukućani prvo jedu na božićno jutro, prije nego što dođe položajnik. Prije nego što počnu da jedu, ukućani se ogledaju u tepsiji cicvare i ako vide svoj odraz, naredna godina će biti dobra, a svi ukućani će dočekati i naredni Božić.

Sastojci za cicvaru:

500 gr kajmaka
1 kšika masti
1 šoljica od kafe vode
1 šoljica domaćeg kukuruznog brašna
Malo soli ( ako kajmak nije dovoljno slan)

Pripremu pogledajte u videu ispod:

BONUS VIDEO:


aloonline.ba

drugi upravo čitaju