Vojnički grah (za 10 osoba)
Sastojci:
1 kg pasulja
1 kg svežeg junećeg mesa
1 mali čen belog luka
200 g crnog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna
pola veze peršuna
30 g koncentrata paradajza
150 g masti
lovorov list i biber
1 kašičica mlevene slatke paprike
2 kašike brašna
Postupak: Potopite pasulj u hladnu vodu i ostavite da odstoji oko 3 sata. Zatim ocedite vodu, prelijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta dok ne provri. Na zagrejanoj masnoći propržite polovinu seckanog crnog luka i isečenu šargarepu, dodajte meso odvojeno od kostiju i isečeno na kockice. Sve zajedno mešajte dok tečnost ne ispari. Sklonite sa vatre. Procedite vodu od prokuvanog pasulja i dodajte preostali seckani crni luk, dinstano meso sa ostalim sastojcima, zalijte vrelom vodom ili temeljcem od kosti da prekrije meso i kuvajte uz povremeno dolivanje vrele vode dok svi sastojci ne omekšaju. Zagrejati mast koja je ostala od dinstanja mesa, dodati brašno da malo porumeni, skloniti sa ringle, dodati papriku u prahu i sitno iseckati beli luk i sve dobro izmešati. Gotov pasulj dodati lovorov list, koncentrat paradajza (prethodno razmućen u toploj vodi), posoliti po želji i kuvati 20 minuta uz stalno mešanje. Dodati mlevenu papriku i sitno seckani peršun.
BONUS VIDEO: