TRADICIONALNI RECEPT ZA PANETONE Najljepši italijanski slatki hljeb kojem rijetko ko odoli

Sastojci:

600 g brašna plus još malo po potrebi
1 kašika kvasca
2/3 šolje vode
5 jajeta
Izrendana kora od 1 pomorandže
68 g šećera
2 kašičice ekstrakta vanile
1,6 kašičica soli
170 g omekšalog putera + 1 kašika putera

Za voće i orašaste plodove:
1/2 šolje tamnog suvog grožđa
1/2 šolje svetlog suvog grožđa
1/2 šolje kandirane kore pomorandže
1/4 šolje ruma
1/4 šolje vrele vode
1/2 šolje isjeckanih badema (opciono)

Tradicionalni recept za panetone:

Pomiješajte i umiksajte 1 kašiku brašna i kvasac. Potom dodaje vodu i miješajte kašikom dok ne dobijete gušću smjesu. Pokrijte tijesto za panetone prozirnom folijom i ostavite da odstoji 45 minuta. U odvojenoj činiji pomešajte tamno suvo grožđe, svijetlo suvo grožđe, kandiranu koru pomorandže, rum i vodu, pa pokrijte činiju. Pokrijte tanjirom i ostavite da odstoji preko noći. U trećoj činiji pomiješajte preostalo brašno i so. U tijesto za panetone koje je nadošlo dodajte jedno po jedno jaje i miksajte na srednjoj brzini. Zatim dodajte izrendanu koricu pomorandže, šećer i vanilu. Smanjite brzinu miksera, pa dodajte 2,5 šolje mješavine brašna. Postepeno dodajte i ostatak mješavine soli i brašna. Tijesto za slatki hljeb treba da bude mekano i rastegljivo. Zamijenite nastavke i stavite spiralni nastavak za mikser, pa mutite tijesto oko 9 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Postepeno dodajte puter na maloj brzini i miksajte oko 3 minuta. Ako tijesto i dalje bude ljepljivo dodajte 1-4 kašika brašna. Oblikujte tijesto u činiju u približan oblik kruga, pa ga poprskajte uljem i stavite komad prozirne folije direktno na tijesto. Ostavite tijesto za slatki hljeb u frižideru 8 sati ili 2 dana. Tijesto prebacite na radnu površinu posutu brašnom. Razvucite ga oklagijom u pravougaonik, pa po testu rasporedite ocijeđeno voće i isjeckane bademe. Oklagijom utisnite u tijesto voće i bademe. Preklopite ivice jednu preko druge tako da dobijete oblik pisma. Utapkajte ivice rukom u deblji kvadrat, pa povucite donji dijeo prema vrhu, kako biste dobili oblik lopte. Okrenite tijesto ka dole, pa stavite u dublji okrugao pleh 8ili pleh za panetone ako imate). Pokrijte tijesto i ostavite da nadođe 1,5-2 sata. Kad tijesto nadođe, zasjecite ga u obliku krsta, pa u centar stavite komad putera. Najprije zagrijte rernu na 190, a kad ubacite panetone smanjite na 160°C. Pecite panetone oko 30 minuta. Potom stavite parče alu folije preko vrha, pa pecite panetone još 40-45 minuta. Kada se potpuno ohladi, služite.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

drugi upravo čitaju