back to top

TORTA PUSLICA OD ČOKOLADE I LJEŠNIKA Miks kafe i ruma svidjeće se i gostima koji ne vole slatko

Sastojci:

Za koru:
12 bjelanaca
600 g šećera
2 kašike sirćeta
2 prstohvata soli
Za fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
11 kašika brašna
1 l mlijeka
250 g putera
100 g čokolade
100 g pečenih lješnika
100 g bijele čokolade
2 kašičice nes kafe
1 kašika ruma
Još:
300 ml slatke pavlake
50 g šećera u prahu

Priprema:

Za koru: Umutite 6 bjelanaca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte 300 g šećera i nastavite da mutite. Kada dobijete čvrst šne sipajte sirće i mutite još 10 sekundi. Sipajte smjesu i pleh obložen pek papirom, pa poravnajte. Pecite u zagrijanoj rerni na 140°C oko sat vremena. Na isti način i od iste količine sastojaka napravite i drugu koru.
Za fil: Pjenasto umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte brašno i sipajte 300 ml mlijeka. Sve lijepo sjedinite tako da nema grudvica. Preostalo mlijeko (700 ml) sipajte u šerpu i kada krene da ključa dodajte fil. Uz neprestano miješanje kuvajte dok se ne zgusne. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom. U ohlađeni fil dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili. Sjedinite mikserom, pa podelite na 2 jednaka dijela. U jedan deo dodajte čokoladu istopljenu na pari i mljevene lješnike, pa sjedinite, a u drugi dio istopljenu bijelu čokoladu, nes kafu i rum i dobro sjedinite.
Redanje torte:Preko kore premažite crnni fil sa lešnicima, pa stavite drugu koru. Premažite je filom sa bijelom čokoladom i nes kafom. Cijelu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

drugi upravo čitaju