2.7 C
Sarajevo
Pon, 03, 23

Top 10 sirotinjskih jela koje čuvaju kućni budžet, a bila su na trpezi naših baka

Nerijetko se ljudi i zadužuju kako bi uspeli da obezbijede osnovne životne potrebe, a da bi makar malo sačuvali kućni budžet, neki se dovijaju tako što prelistavaju bakine knjige recepata, tražeći zaboravljena starinska jela.

Ta jela su bila popularna širom bivše države, a epitet „sirotinjskih“ dobili su jer za pripremu nije potrebno puno namirnica, što je odgovaralo u slučaju udaljenosti od najbliže prodavnice ili skromnog budžeta.

Međutim, to što su jeftina, ne znači i da su neukusna. Naprotiv, jela kojih se rado sećamo iz vremena stare Jugoslavije bogatog su ukusa, piše City Magazine.

Slatki kupus bez mesa

Sadržaj članka

Ovaj zdrav ručak je lagan i pristupačan, a uz to i jednostavan za pripremu. Za bogatiji ukus dodajte kupusu i drugo povrće, proprženi crveni luk, papriku, beli luk, paradajz, te peršun.

Proprženom luku doda se skuvani krompir, koji se zatim izgnječi. Zatim se jelo začini mlevenom paprikom, solju i biberom, po ukusu.

Hljeba, masti i aleve paprike

Kao što smo napomenuli u uvodu, starije generacije se sjećaju ove užine sa radošću, dok je djecu danas ona nezamisliva.

Krompir u ljusci ili krompir „u čakširama“

Ništa jednstavnije do krompira kuvanog u ljusci, koji se služio uz sir i paradajz salatu. Ovo jelo je idealno za vrele ljetnje dane.

Postoji i zimska varijanta, koja se zove „krompir u čakširama“ i peče se prepolovljen sa ljuskom u rerni, a ako imate malo slaninice da ga obagatite, dobićete pravu gozbu.

Hleb udrobljen u kiselo mlijeko

Kada ne znate šta da pojedete za doručak ili večeru, ovo može biti jedan od predloga.

Posni pasulj

Ova namirnica bogata je belančevinama, i kalorijski jaka. Sve što vam je još potrebno jesu paprika, luk i aleva paprika.

Ako želite da izbjegnete suhomesnate proizvode pune aditiva, za doručak ili večeru pojedite tost uz čašu jogurta.

Čorbast krompir

U propržen luk doda se krompir isječen na kockice, pa se šerpa nalije vodom. Nakon što se prokrčka, doda se paradajz ili paprika u vidu zaprške, kao i šargarepa i jelo je spremno za služenje.

Bajat hljeb sa šećerom i mlijekom

Hljeb iseckan na komadiće pospe se šećerom i prelije vrelim mlijekom. Nažalost, danas je kupovni hljeb prepun aditiva.

Peciva od lisnatog tijesta

Za pripremu vam nije potrebno veliko umijeće, a ni previše sastojaka.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 3 / 5. Brojanje glasova: 4

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa