5.5 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

TOMAŠEVIĆ: U CENTRU GRADA SMEĆE ĆE SE MOĆI IZNOSITI SAMO 20 – 22 H ILI SLIJEDE KAZNE

To se od 1. oktobra odnosi isključivo na stanovnike centra grada koji nisu uspjeli svoje spremnike za miješani otpad staviti unutar zgrade. Ti će građani svoje ZG vrećice moći iznositi pred svoje ulaze i na mjesta gdje su do sada bili spremnici svaki dan, osim nedjelje, između 8 i 10 sati navečer, a u slučaju nepoštivanja dozvoljenog vremena odlaganja vrećica, predviđene su oštre kazne s kojima se kreće bez odlaganja, rekao je.

  • Kante ćemo maknuti unutar prve sedmice oktobra. Bit će šest odvoza sedmično, svaki dan u cijelom centru grada, miješani komunalni otpad moći će se odložiti jedino u tim vrećicama, a spremnika više na javnim površinama neće biti u centru – istaknuo je Tomašević na konferenciji za medije.

Dodao je kako će spremnici ostati samo na mjestima zelenih otoka, za plastiku, papir, biootpad i staklo.

  • Mi ćemo vrlo rigorozno kroz komunalne redare kažnjavati sve one koji će ZG vrećice u centru grada odlagati bilo prije tog termina, bilo poslije tog termina, dakle isključivo od 8 do 10 navečer – poručio je Tomašević.

Preporučio je i građanima da, ako u vrijeme između 8 i 10 sati nisu kod kuće, mogu “zamoliti komšiju da im iznese smeće ili jednostavno pričekati sljedeći dan i vrećice odložiti u predviđeno vrijeme.

  • U centru Bruxellesa takav model funkcionira sve vrijeme, da se otpad iznosi isključivo navečer kroz službene vrećice, a ovo je samo privremeni model – rekao je Tomašević.
  Zemlje regije u problemima zbog nedostatka šećera, BiH je trenutno najstabilnije tržište

Istaknuo je i da građani i dalje mogu zadržati spremnike miješanog komunalnog otpada ako će ih držati unutar svoje parcele, ali onda će ih svaki dan od 8 do 10 navečer trebati iznositi na javnu površinu i ujutro vraćati unutar parcele, prenosi Index.hr.

TOMAŠEVIĆ: U CENTRU GRADA SMEĆE ĆE SE MOĆI IZNOSITI SAMO 20 – 22 H ILI SLIJEDE KAZNE
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Tomašević: U centru grada bit ćemo rigorozni u kažnjavanju

  • Kontrola prijelaznog modela ići će kroz sustav komunalnih redara i uz pomoć kamera. Što se tiče centra, bit ćemo rigorozni u kažnjavanju. Prvi dan kada se maknu spremnici s javnih površina, jedan dan će biti sistem upozorenja, a onda će krenuti kažnjavanja – rekao je Tomašević.

Izuzetak od toga su i građani koji će se služiti prvim podzemnim spremnikom u Masarykovoj ulici, koji će krenuti u pogon 1. oktobra.

Ovaj posebni, privremeni model Tomašević je otkrio tek sedam dana prije uvođenja novog sistema za sakupljanje komunalnog otpada koji kreće 1. oktobra. Istaknuo je da je to prijelazno rješenje dok sam Grad Zagreb ne postavi podzemne spremnike u centar grada, a najavljeno je da će ih do aprila biti oko 50.

U drugim dijelovima grada građani će, kako je i ranije najavljeno, svoje ZG vrećice trebati staviti u spremnike koje trebaju imati pod ključem, a ako ih nemaju unutar svoje parcele, trebaju izgraditi tipizirane bokseve.

  • U drugim dijelovima grada bit će vremena za uhodavanje i u prvo vrijeme će biti upozoravanje, moramo građanima dati vremena da naruče i izgrade te bokseve – rekao je Tomašević.
  OVOGODIŠNJE GROŽĐE U HERCEGOVINI KVALITETNO I ORGANSKO: VINA ĆE BITI VRHUNSKA

Tomašević: 1. oktobra nitko neće ostati bez plina

Poručio je i kako niko od potencijalnih 70 hiljada korisnika koji su na više područja ostali bez privatnih opskrbljivača plinom, a nad kojima Gradska plinara Zagreb – Opskrba ima obvezu javnog opskrbljivača, neće ostati bez plina. 

  • Ono što mogu jamčiti jeste da 1.10 ti korisnici neće ostati bez plina. Od 1.10. svi će imati plin, no potrebno je vrijeme za administrativno prebacivanje opskrbljivača, ali to će se učiniti naknadno – poručio je.

Istaknuo je da će opskrbljivač za te korisnike vjerojatno biti GPZO,  koji će u sljedećih mjesec dana administrativno obraditi nove korisnike.

Tomašević je danas otvorio radove na Reciklažnom dvorištu Podsused Vrapče, vrijedne 8 miliona kuna, od čega će se polovica sufinancirati iz EU fondova, te istakao da će ono biti najveće u Zagrebu.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa