back to top

TOLIKO UKUSNA DA SE TOPI U USTIMA: Grčka baklava bez kora, spremna za par minuta

Sastojci:

3 jaja

150 g šećera

12 kašika mlijeka

12 kašika ulja

12 kašika pšeničnog griza
12 kašika brašna

1 prašak za pecivo

200 g mljevenih oraha

Za posipanje
400 g šećera
450 ml vode

Priprema
Umutite jaja sa šećerom, a zatim dodajte preostale sastojke, uključujući mljevene orahe i sve dobro sjedinite mješajući odozdo prema gore.

Smjesu sipajte u prethodno nauljen i brašnom posut pleh dimenzija 20×25 cm. Kašikom poravnajte površinu.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok kora ne porumeni. Dok se kora hladi, pripremite sirup. Prokuvajte šećer i vodu dok ne postanu gusti.

Kada se kora prohladi, isijecite je na kocke i dobro natopite toplim sirupom. Ostavite baklavu da se ohladi, a zatim je ukrasite mljevenim orasima.

Sada je vaša preukusna baklava spremna za posluženje! Uživajte u njenim bogatim ukusima!

BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / Javno.ba )

drugi upravo čitaju