2.7 C
Sarajevo
Uto, 03, 23

TEŠNJACI U SVIJETU: Enis u Njemačkoj radio kao grobar, Cvale u Crvenom krstu

Tešanj već nekoliko godina važi za najuspješniju općinu u Bosni i Hercegovini. Dug je spisak uspješnih kompanija, ali i biznismena po kojima je ovaj grad poznat širom regiona i Evrope.

Ni riječi njemačkog

Tešanjci su osim biznisa uspješni i u drugim oblastima društvenog djelovanja. Ponosni su naročito na svoju bogatu historiju i kulturno nasljeđe, a ljubav prema teatru ostala im je utkana i do danas.

Upravo je u Tešnju odigrana prva pozorišna predstava u našoj zemlji. U ovom bh. gradu prije 158 godina lokalni učitelj Stevo Petranović postavio je prvu pozorišnu predstavu zajedno sa zaljubljenicima u scensku umjetnost.

Poznati bh. glumac koji živi i radi u Zagrebu Enis Bešlagić sa ponosom ističe da je iz Tešnja.

Bešlagić je imao zanimljiv životni put. Tako je 1992. godine nakratko otišao u Njemačku i tamo radio kao grobar. Glumac je u Njemačkoj, tačnije u Minhenu, proveo nekoliko mjeseci i kao izbjeglica radio na groblju, a zbog čega, kaže, nije uspio naučiti niti riječi njemačkog jezika.

– Šta ću, mrtva usta ne govore – našalio se jednom prilikom glumac.

Tokom života u bavarskom gradu upoznao je još jednog Tešanjca, Amira Pilava Cvaleta, lidera grupe Zar, koji i danas živi i radi u Minhenu.

– Enisa sam poznavao iz Tešnja i ponovo sam ga sreo i bolje upoznao u restoranu Westend, čiji je vlasnik bio Ekic iz Bosanskog Novog. Tu su se tih godina uglavnom okupljali Bosanci i Hercegovci, ali i ljudi sa cijelog Balkana. To je bilo naše omiljeno okupljalište, u kojem je redovno pjevao i legendarni Kemal Monteno. Enis nas je uvijek nasmijavao vicevima i šalama. Njemu je prvi posao bio na groblju, a ja sam malo bolje prošao i radio sam u Crvenom krstu.

Velika ljubav

-Tu sam upoznao i mnogo naučio od rahmetli stomatologa Nedžada Hadžihasanovića iz Sarajeva. Uvijek sam podržavao i pomagao ljude iz BiH, a nakon tri decenije života u Njemačkoj, mogu se pohvaliti da imam dvije ambulante u Minhenu, a posao će u budućnosti nastaviti moji sinovi. Naravno, muzika je bila i ostala moja velika ljubav. U studiju GP u Minhenu, čiji sam vlasnik, sa  Igorom Vukojevićem uveliko radim na novim  projektima i pjesmama – kaže Amir Pilav Cvale.

BONUS VIDEO

View this post on Instagram

A post shared by Express (@express.ba)

TEŠNJACI U SVIJETU: Enis u Njemačkoj radio kao grobar, Cvale u Crvenom krstu Express.


express.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Una
Unahttps://tnt.ba
Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa