12.7 C
Sarajevo
Ned, 05, 23

TANJA FAJON U PODGORICI: MOGUĆE JE ZAUSTAVLJANJE PROCESA ULASKA CRNE GORE U EU

Zajedno sa ministrom vanjskih poslova Austrije Aleksanderom Šalenbergom, po mandatu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja, razgovarala je sa najvišim crnogorskim zvaničnicima.

Na konferenciji za novinare, Fajon je kazala Crna Gora rizikuje gubljenje povjerenja.

  • Ako Crna Gora ne napravi da sve institucije budu funkcionalne, mogli bi u Briselu razmatrati zaustavljanje cijelog procesa pristupanja EU – navela je Fajon.

Na pitanje da li bi priznali Vladu formiranu na osnovu Zakona o predsjedniku, ona je odgovorila da će ozbiljno razmotriti saradnju sa Vladom koja bi bila formirana na osnovu upitnog zakona.

Fajon je rekla da su nedavna dešavanja u Crnoj Gori izazvala krizu institucija i usporavanje pregovora sa EU.

  • Situacija je zabrinjavajuća. Tu smo kao predstavnici dvije države, prijatelji politike širenja EU. Želimo da pomognem. Duboka kriza u Crnoj Gori usporila je pristupne pregovore. Ovo je alarm za Crnu Goru i krajnje je vrijeme da se reaguje – kazala je Fajon.

Poručila je da je potrebno da se imenuju četiri sudije Ustavnog suda.

  • Ključno je da se Crna Gora iskopa iz najgore krize posljednjih decenija. Do kraja januara treba završiti postupak izbora sudija Ustavnog suda – istakla je Fajon.

Prema njenim riječima, EU nije zaboravila Zapadni Balkan.

  • Vidimo budućnost Crne Gore u EU. Ozbiljna je situacija. Nakon današnjih sastanaka sa predsjednikom Crne Gore, premijerom u tehničkom mandatu i predsjednicom parlamenta, ja sam optimistična – naglašava Fajon.
TANJA FAJON U PODGORICI: MOGUĆE JE ZAUSTAVLJANJE PROCESA ULASKA CRNE GORE U EU

Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg je kazao da je Crna Gora najviše napredovala na putu ka EU. Ali, upozorava, trenutno stvari izgledaju malo drugačije, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Vidimo zastoj u reformama. Ovo nije bilateralna posjeta niti posjeta iz zabave, već uz jasno upozorenje i ohrabrenje. Želimo da Crna Gora prevaziđe političku blokadu i zastoj. Postoji upozorenje ako se nastavi zastoj, Crna Gora rizikuje da napravi sljedeći korak ka EU. Stojimo na strani crnogorskog naroda koji snažno podržava evropsku perspektivu države. Svi su svjesni izazova koji čekaju ovu zemlju i nema vremena za gubljenje – smatra Šalemberg.

Napominje da se nakon 24. februara kada je Rusija napala Ukrajinu cijeli svijet promijenio.

  • Potrebno je da djelate. Moraju uslijediti i naredni koraci i želimo da Crna Gora nastavi na evropskom putu – istakao je Šalenberg.

Fajon je novinarima kazala da se njihova današnja posjeta Crnoj Gori može se razumjeti da su tu kao medijatori, kao predstavnici EU.

  • Sve što smo danas razgovarali prenijećemo ministrima vanjskih poslova EU. Upitna je primjena Zakona o predsjedniku, znate stav Venecijanske komisije, nema Ustavnog suda. Ako bude formirana nova vlast, ozbiljno ćemo razmotriti saradnju sa tom vladom uspostavljenoj na novom Zakonu o predsjedniku – upozorila je Fajon.

I Šalenberg je istakao da je upitan izmijenjeni Zakon o predsjedniku, te da njega mora da ocijeni Ustavni sud.

Odgovarajući na pitanje šta Crna Gora rizikuje ukoliko formira novu vlast nakon izmjena Zakona o predsjedniku, Fajon je kazala da je rizik gubljenje povjerenja, ali i da je to najmanji rizik.

  • Crna Gora je od fondova do sada dobila milijardu eura. Ako Crna Gora ne napravi funkcionalne institucije, ne izabere Ustavni sud, mogli bi u Briselu u januaru ili februaru razmotriti zaustavljanje cijelog procesa sa Crnom Gorom – istakla je Fajon.

Fajon i Šalenberg danas su razgovarali sa predsjednicima države, Vlade i Skupštine Crne Gore, Milom Đukanovićem, Dritanom Abazovićem i Danijelom Đurović.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa