18.8 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

SVEČANO OTVORENI 512. DANI AJVATOVICE

Uz muftiju travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića, sabornike i imame Islamske zajednice, ovoj svečanosti su prisustvovali i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Amel Suljović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo, kao i gradonačelnica Grada Sarajevo Benjamina Karić. Obraćajući se prisutnim muftija Adilović naglasio je kako je Ajvatovica manifestacija koja više od  500 godina svjedoči „da smo po naciji Bošnjaci, po vjeri muslimani i da govorimo lijepim bosanskim jezikom“.

SVEČANO OTVORENI 512. DANI AJVATOVICE
  • Danas je naročito potrebno da to ističemo, jer se u posljednje vrijeme pojačavaju nastojanja osporavanja naše nacije, vjere i jezika, pa i naše domovine, Bosne i Hercegovine – kazao je muftija Adilović.

Dodao je da je potrebno voljeti i unapređivati domovinu Bosnu i Hercegovinu.

SVEČANO OTVORENI 512. DANI AJVATOVICE
  • Što su jači napadi na nas i našu domovinu, mi je trebamo s više odlučnosti braniti, zajedno sa svim pozitivnim vrijednostima koje ona baštini. Ako tako budemo radili, Bosna i Hercegovina u skorijoj budućnosti može biti normalna i napredna država, u kojoj se svi njeni stanovnici osjećaju dobro i ugodno. Naša vjera i naša povijest nas uče da je to moguće – poručio je muftija Adilović.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo kazao je kako Kanton podržava ovakve manifestacije i tako šalje poruku svim stanovnicima BiH, bez obzira na vjeru i naciju, da na prostoru cijele zemlje imaju slobodu vjeroispovijesti.

SVEČANO OTVORENI 512. DANI AJVATOVICE
  • Kao i svake godine, Dani Ajvatovice će biti središte bošnjačke kulture, duhovnosti i tradicije. Ovo je odrednica našeg identiteta, ali i prilika za jačanje veza sa drugim i drugačijim. Posebno ističem značaj našeg jedinstva, potreban je Bošnjacima u ovim vremenima, a ovaj skup pokazuje snagu tog jedinstvo – kazao je, između ostalog, premijer Lendo.

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ukazavši na značaj vrijednosti koje se njeguju u Bosni i Hercegovini, kao što su prijateljstvo i suživot.

SVEČANO OTVORENI 512. DANI AJVATOVICE
  • Budite sigurni da ću ovaj dan, vašu toplinu i dobrotu, pamtiti dok sam živa i da ću glas o Ajvatovici prenositi svojoj djeci i svojim sugrađanima. Nema ništa ljepše na svijetu od dobrog čovjeka i nema ništa ljepše od naše domovine. Sretan je onaj čovjek koji ima domovinu, komšije, a mi smo večeras ovdje posebno sretni što smo u prilici da uživamo u tradiciji i suživotu – naglasila je Karić.

Programom je bilo predviđeno obraćanje potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović i savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Amela Suljovića, ali je zbog kiše program prekinut. 

SVEČANO OTVORENI 512. DANI AJVATOVICE

U realizaciji svečanog programa kojeg je vodila novinarka Media centra Islamske zajednice Amina Kahriman, učestvovali su Gradski hor „Bugojno“, Hor Elči Ibrahim-pašine medrese, Edin-ef. Ljevaković i Emin Grahić.

Programom Manifestacije je planirano da u okviru ovogodišnjih “Dana Ajvatovice” u nekoliko gradova Muftijstva travničkog od 17. do 28. juna bude održano oko 60 različitih vjerskih, kulturnih, edukativnih i humanitarnih sadržaja.

SVEČANO OTVORENI 512. DANI AJVATOVICE

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije bit će održan u nedjelju, 26. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa