Sve više električnih vozila na ulicama u BiH

Uvoz električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu je tokom ove godine povećan u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Naime, tokom prva četiri mjeseca ove godine u BiH je uvezeno 12 električnih automobila, dok je u istom periodu prošle godine došlo svega njih šest.

“U toku ove godine najskuplji uvezeni električni automobil koji je stigao u BiH je bio Porsche Taycan GTS, koji je koštao 189.997 KM plus dažbine od 43.437 KM”, navode iz UIO BiH.

Nakon njega slijedi uvoz još jednog Porschea Taycan, koji je koštao 151.927 KM plus 34.738 KM plaćenih dažbina na njega.

“U prva tri je i Mercedes Benz 204 X, EQC 400 4MATIC koji je plaćen 127.848 KM plus dažbine od 29.230 KM”, naveli su iz UIO BiH za “Nezavisne novine”.

S druge strane, u prva četiri mjeseca prošle godine najskuplji uvezeni električni automobil je bio Porsce Taycan vrijednosti 178.481 KM plus dažbine od 40.806 KM.

Osim uvoza ovih automobila, porastao je i uvoz hibridnih vozila, pa je tako u prva četiri mjeseca ove godine uvezeno 179, od toga 131 novi, a 48 polovnih.

“U istom periodu prošle godine u BiH je došlo 75 hibridnih vozila, a od ovog broja su 57 novi, a 18 polovni automobili”, navode iz UIO BiH.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kazao je za “Nezavisne novine” da je povećanje uvoza električnih i hibridnih vozila veoma značajno.

“Ovo je posebno važno ako imamo u vidu da je FBiH uvela subvencije za uvoz električnih i hibridnih vozila, a i da bi do kraja godine trebalo da budu smanjene carinske stope za uvoz istih. Proizvođači automobila masovno prelaze na proizvodnju električnih vozila. Povećanje nabavke električnih auta je uslovilo i to što su povećane cijene energenata kao što su dizel i benzin”, objašnjava Muratović.

Kako je pojasnio, na 100 kilometara vožnje električnim automobilom potrošite dvije KM struje, a dizela ili benzina od 25 do 30 KM.

“Troškovi servisa električnih automobila su takođe povoljniji za 70 odsto. Mi očekujemo da će se trend prodaje ovih automobila, bilo da su u pitanju nova ili rabljena, nastaviti i povećati, te slijediti primjer država u okruženju kao što su Hrvatska, Srbija i Crna Gora, koje odavno imaju subvencije i masovniju prodaju tih auta”, naglasio je Muratović.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je prije nekoliko dana usvojila subvencije u iznosu od milion KM za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

Visina iznosa koja se dodjeljuje kao finansijski podsticaj pojedincima za električna vozila iznosi 10.000 KM, a za hibridna električna plugin i hibridna full hybrid vozila po 5.000 KM.

U Republici Srpskoj zasad budžetom nisu planirane subvencije niti povlastice za kupovinu ovakvih automobila.

 

Javno.ba / NN

biznis.ba

drugi upravo čitaju