SVE VEĆI PRITISAK NA MAKEDONCE: ZAPAD TRAŽI DA SE PRIHVATI FRANCUSKI PRIJEDLOG

Naime, prijedlog Francuske se pdnosi na ukidanje bugarskog veta i početka pregovora o dobijanju statusa kandidata za članstvo Sjeverne Makedonije u EU

  • U ovom kritičnom trenutku u evropskoj historiji napredak Albanije i Sjeverne Makedonije na putu ka članstvu u EU od ključne je važnosti za jačanje kohezije i otpornosti cijelog evropskog kontinenta – navodi se u zajedničkom saopćenju visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

U saopćenju je pozdravljen kompromisni prijedlog kojim se uzimaju u obzir interesi i zabrinutosti Sjeverne Makedonije i Bugarske zasnovani na obostranom poštovanju, povjerenju i razumjevanju.

Borrell i Blinken ističu da bi odluka parlamenta Sjeverne Makedonije bila važna za napredak.

  • EU i SAD su posvećeni bližoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Zajednički cilj ostaje osiguranje stabilnosti i napretka te ostvarenje evropske i evroatlantske budućnosti država regiona – dodaje se u saopćenju.

Sjeverna Makedonija kandidat je za članstvo u EU već 17 godina, ali su razgovore o članstu blokirale prvo Grčka, a sada i Bugarska, koja želi da Skoplje prizna bugarsku manjinu i zajedničku historiju sa bugarskim jezikom.

Sporazumom o promjeni imena države iz Makedonija u Sjeverna Makedonija 2017. godine je okončan spor sa Grčkom. Bugarska je uložila veto 2020. godine zbog istorije i jezičkog pitanja. Građani Sjeverne Makedonije smatraju da je ovo napad na njihov nacionalni identitet.

Francuska je prošlog mjeseca predložila da se u Ustavu Sjeverne Makeodnije prizna bugarska manjina i da Skoplje i Sofija razgovaraju o preostalim pitanjima. Ovim prijedlogom od Bugarske se ne traži da prizna makedonski jezik.

Sportska centrala

drugi upravo čitaju