Sutra starta 21. Mostar Blues & Rock Festival

21. izdanje Mostar Blues & Rock Festivala održat će se se 14. i 15.7. na otvorenoj sceni OKC „Abrašević“. Ovaj festival, koji već godinama dovodi najveća imena regionalne, evropske i svjetske blues/rock scene, smješten na kartu najuticajnijih blues festivala u Evropi, ponovo priprema izuzetno kvalitetan program.

U petak, 14.7. festivalsku zavjesu diže Blues Caravan, grupa iskusnih mostarskih poklonika bluesa, koji su živim muziciranjem prikupili dovolno snimljenog materijala za dupli album.

Nakon njih, na pozornicu idu ponovo Mostarci.

Britanski The Guardian ih je davno nazvao “balkanskim odgovorom na blues”, što, zbog originalnog pristupa i znalački urađenih aranžmana, Mostar Sevdah Reunion zaista i jeste.

Sutra starta 21. Mostar Blues & Rock Festival

Na festivalskom nastupu izvest će najpoznatije numere, ali i kompozicije sa novih albuma.

Philip Sayce je američko/kanadski gitarista, pjevač, tekstopisac, izvođač i producent koji je više puta obarao rekorde Billboardove top liste. Dijelio je binu sa ZZ Top-om i Deep Purple-om, svirao u Jeff Healey Bandu,  jedan je od najboljih gitarista svijeta i zadovoljstvo nam je najaviti ga kao jednog od headliner-a.

Program za subotu, 15.7. počinje nastupom Sunnysiders-a, koji su započeli karijeru 2010. godine kao duo pjevača, gitariste, ukuleliste, harmonikaša i tekstopisca Borisa Hrepića Hrepe, dugogodišnjeg hrvatskog profesionalnog muzičara, koji je tokom 80-ih i 90-ih bio član jednog od najpoznatijih hrvatskih bendova Daleka Obala, te pjevačice, udaraljkašice i gitaristice Antonije Vrgoč Rola.

sutra starta 21. mostar blues & rock festival
Sutra starta 21. Mostar Blues & Rock Festival

2010. pobijedili su na 2. Croatian Blues Challengeu, a 2011. nastupali su u polufinalu 27. International Blues Challengea u Memphisu, SAD.

Od tada izdaju 4 albuma, nekoliko singlica, te nastupaju na zapaženim blues festivalima.

Na ovogodišnji Mostar Blues & Rock Festival dolazi još jedan američki bend.

Dudley Taft je bio tekstopisac benda Sweet Water, te član i glavni tekstopisac rock benda Second Coming iz Seattlea (Washington).

2007. je osnovao blues/rock bend pod imenomDudley Taft Band, sa Scottom Vogelom na bubnjevima i Evanom Sheeleyjem na basu. Njihov prvi CD pod nazivom “Left For Dead” objavljen je u ožujku 2010. s mješavinom originalnih i tradicionalnih blues obrada.

John Vermilyea iz Blues Underground Networka albumu je dao pet zvjezdica.

U jesen 2017. Taft je nominiran za “Najboljeg gitaristu” od strane European Blues Awards.

Nakon Dudley Taft Banda selimo u Evropu, tačnije Španiju, odakle nam dolazi Suzan Santos.

Suzan je proglašena najboljom performerkom 2018. godine od European Blues Awards-a, sa najboljim ženskim albumom u 2019. godini po izboru LA-Critics awards-a, muzičarka koju Blues Blast Magazin naziva “guitar hero”. Nastupala je na mnogim kultnim mjestima sa legendama, između ostalih i sa Billy Gibbonsom.

Takav glas, nastup i gitarsko umijeće ne bi trebalo propustiti.

sutra starta 21. mostar blues & rock festival
Sutra starta 21. Mostar Blues & Rock Festival

Bez mnogo uvoda i priče, namjerno ostavljeni za kraj 21. Mostar Blues & Rock Festivala, legendarna YU grupa.

Vlasnici su bezvremenskih albuma, ostavili muzički pečat mnogim generacijama, svirali na svim velikim pozornicama, bend za koji se već traži karta više.

21. MBRF program

14.7.’23 –  OKC Abrašević (ulaz od 20 sati)

Blues Caravan (BiH)

Mostar Sevdah Reunion (BiH)

Philip Sayce (USA)

15.7.’23 – OKC Abrašević (ulaz od 20 sati)

Sunnysiders (CRO)

Dudley Taft Band (USA)

Susan Santos (ESP)

YU Grupa (SRB)

Informacije o ulaznicama

Za ovogodišnje izdanje Mostar Blues & Rock Festivala u prodaji su pojedinačne, dnevne ulaznice.

Cijena dnevne ulaznice je 20KM, a kupiti se mogu u Klubu K 19, u OKC „Abrašević“, od srijede, 5.7. u vremenu od 10:00 do 22:00 sati.

Organizacioni tim Mostar Blues & Rock Festivala se zahvaljuje svim partnerima i sponzorima ovogodišnjeg izdanja, te poziva sve ljubitelje dobrog muziciranja da provedu dvije večeri uz sjajan program.

Sutra starta 21. Mostar Blues & Rock Festival Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju