Suđenje bivšem ministru Perici Jelečeviću

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog dokaza Odbrane bivšeg federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, kojem se sudi za zloupotrebu položaja.

O ranije dostavljenom prijedlogu dokaza Odbrane, na ročištu se izjasnio kantonalni tužilac Hrvoje Čabrajić, koji je zatražio da se odbije saslušanje svjedoka i vještaka. On smatra da su svi prijedlozi uopćeni i da se ne dovode u vezu sa navodima optužnice.

Čabrajić je kazao da je Obrana paušalno navela okolnosti na koje želi saslušati tri svjedoka i vještaka, kao i da su tokom postupka već utvrđene činjenice i razjašnjena određena pitanja.

“Svako svjedočenje o tome tko je donosio odluke nepotrebno bi trošilo vrijeme”, ocijenio je tužilac, dodavši da su takva i slična pitanja regulirana aktima.

On je rekao da su pitanja na koja bi odgovor trebalo da dâ vještak ekonomske struke pravne prirode i da su irelevantna, kao i da su postavljena uopćeno. Tužilac se nije protivio materijalnim dokazima.

Branilac Nermin Mulalić je kazao da tužilac terminima “nesporno utvrđeno” i “već pretreseno” iznosi završnu riječ. Dodao je da pravilnik o radu Ministarstva nije predložilo Tužilaštvo, već Odbrana.

“Sva tri svjedoka će svjedočiti kako se pravilnik primjenjivao u praksi”, rekao je branilac.

Predsjedavajući Vijeća Jasenko Ružić prihvatio je prijedlog dokaza Odbrane, ocijenivši ih kao relevantne.

Branilac Anto Lukač među dokaze je predložio i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog Jelečevića, kojem se tada uz zloupotrebu položaja na teret stavljao i nesavjestan rad u službi. Tužilac Čabrajić je kazao da je istraga obustavljena u dijelu koji se odnosi na nesavjestan rad u službi, a da je ostala za zloupotrebu položaja. Napomenuo je da je prvoosumnjičeni u istrazi bio Zijad Arapčić.

Optužnica tereti Jelečevića da je 2010. donio odluku kojom je Savezu osoba s invaliditetom Federacije odobrio 150.000 maraka za sufinanciranje nastavka izgradnje fabrike iako je znao da ona nije ni započeta. Navodi se da je uplaćena sredstva Savez nenamjenski utrošio.

Prvi svjedok bit će saslušan 14. lipnja.

Izvor: Detektor.ba

The post Suđenje bivšem ministru Perici Jelečeviću appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju