STRUČNJAKINJA UPOZORAVA: OVO JE NAJNEZDRAVIJI SLADOLED ZA DJECU

Šta djeca zapravo jedu u sladoledu govorila je prehrambena tehnologinja Radmila Gajić Đorđević, koja je radila u fabrici sladoleda.

  • Nekada se podrazumijevalo da se sladoled pravi od mlijeka, jaja i maslaca, a danas, na moju žalost, u tom dijelu, kao i u drugim dijelovima industrije, dogodile su se velike promjene. Danas sladoled može pravit od svega i svačega. Samo što nas je pravilnik zaštitio, pa je rekao, ako nije od mlijeka i maslaca, ne može e zvati sladoled nego desert. Obratite na to pažnju kada čitate deklaraciju – kaže.

Gajić Đorđević se sjeća kakvi su sladoledi bili nekad.

  • Zamislite kakav je to sladoled kada vam stigne svježe mlijeko, voćna pasta koju smo mi pravili u drugoj fabrici u istom krugu, pa maslac iz vlastite mljekare. Nema ničeg ljepšeg od sladoleda svježe napravljenog i točenog direktno s proizvodne trake – kaže stručnjakinja.

Ističe da ovisno od kojih sirovina je napravljen sladoled, postoje sljedeći tipovi sladoleda i napominje šta bi ona kupila svom djetetu, a šta nikako ne:

1. Mliječni sladoled, koji sadrži minimum 2,5% mliječne masti u suhoj tvari mlijeka, najmanje 6% bezmasne suhe tvari mlijeka i najmanje 24% ukupne suhe materije. Ne smije sadržati biljne masti niti biljne proteine.

2. Krem sladoled, koji sadrži minimum 5% mliječne masti, 6% bezmasne suhe tvri mlijeka i minimum 30% ukupne suhe tvari. Također, ne smije sadržati biljne masti niti biljne proteine, tako da ja svojoj djeci kupujem, ako kupujem, samo krem sladoled.

3. Sladoledni desert, koji sadrži minimum 2,5% mliječne ili biljne masti i najmanje 24% ukupne suhe tvari i može sadržavati mliječne ili biljne proteine. Ovo ja svome djetetu ne bih kupila.

4. Smrznuti aromatizirani desert, to je proizvod koji sadrži vodu, šećer, arome, boje i dodate sastojke. Djetetu ni slučajno.

5. Smrznuti voćni desert je proizvod koji sadrži vodu, šećer, voće, boje, arome i druge dodate sastojke (praktički to je smrznuto osvježavajuće, ali negazirano piće), ali mora sadržavati minimum 5% voća ili odgovarajuću količinu prerađevine od voća, prenosi Zadovoljna.rs.

hayat.ba

drugi upravo čitaju