Što otkrivaju naljepnice banana: Obratite pozornost na brojeve


Prije nego što pojedete voće, vjerojatno instinktivno skinete naljepnicu s njega. Pa, te etikete sadrže informacije o hrani koju jedete, što je vrlo važno. Naljepnice se najčešće nalaze na bananama, ali i na drugom voću, a evo što znače brojevi na njima.

Četiri broja na naljepnici

Ako na deklaraciji uz naziv proizvođača vidite četiri brojke koje počinju s 3 ili 4, znajte da je ta banana (ili neka druga namirnica) uzgojena s umjetnim gnojivima. Tako su, primjerice, limuni označeni brojem 4033, a banane brojem 4011.

Naljepnica sa pet brojeva

A ako na hrani vidite deklaraciju s pet brojeva, od kojih je prvi 9, znajte da je organskog podrijetla, odnosno da nije prskana pesticidima i da je uzgojena prirodnim putem.

Prvi broj je osam

Početni broj 8 na deklaraciji šalje vrlo upozoravajuću poruku, a to je da je takva hrana genetski modificirana (GMO). Takve banane na sebi imaju broj 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promijenjen raznim metodama genetskog inženjeringa, najčešće umetanjem dijela genetskog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma. . U Srbiji je službeno zabranjen uzgoj, promet i konzumacija GMO-a, a prema zakonu proizvod biljnog podrijetla ne smije sadržavati više od 0,9 primjesa ovih organizama i primjesa GMO podrijetla.

The post Što otkrivaju naljepnice na bananama: Obratite pažnju na brojke appeared first on City Magazine.


citymagazine.danas.rs

drugi upravo čitaju