5 C
Sarajevo
Sub, 03, 23

ŠTA JE ZABRANJENO U PREDIZBORNOJ KAMPANJI? ARNAUTOVIĆ ČVRSTOG STAVA: POGUBNO BI BILO MIJENJANJE IZBORNOG ZAKONA PRIJE 2. OKTOBRA

U narednih gotovo mjesec kandidati će se na različite načine boriti za naklonost birača. Čak 7.257 kandidata u okviru 127 političkih stranaka borit će se za 518 pozicija na predstojećim izborima.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović kazao je u emisiji „7plus“ Hayat TV-a da je to rekordan broj političkih stranaka.

  • Vidimo tendenciju da se broj političkih stranaka, posebno u vrijeme lokalnih izbora, umnožava. Jedan od razloga je što imamo neuređeno i neharmonizarano pravno okruženje. Danas se politički subjekti registriraju na 16 sudova u BiH, pod vrlo različitim uvjetima – kazao je Arnautović.

Naveo je primjer da u bh. enitetu RS-u te u Distriktu Brčko postoji mogućnost da stranke povuku dio javnih sredstava za izbornu kampanju što nije slučaj za stranke registrirane u FBiH.   

ŠTA JE ZABRANJENO U PREDIZBORNOJ KAMPANJI? ARNAUTOVIĆ ČVRSTOG STAVA: POGUBNO BI BILO MIJENJANJE IZBORNOG ZAKONA PRIJE 2. OKTOBRA
  • To nije prihvatljivo. Potrebno je da postoji jedan krovni zakon koji će regulirati uvjete. Ne može u jednom entitetu biti jedan broj potpisa, a u drugom drugi – dodao je Arnautović.

Podsjetio je da je zakonom jasno propisano šta je sve zabranjeno političkim subjektima u kampanji, ali i pristalicima političkih stranaka.

  • Zabranjeno je oštećivati druge plakate, zabranjeno na skupovima nositi oružje, upotrebljavati silu, koristiti se govorom mržnje. A dobili smo i definiciju šta se podrazumijeva pod govorom mržnje. Nije to samo verbalno obraćanje nego svaki oblik javnog izražavanja, ako nešto napišete na plakatu, transparentu preko ulice, nacrtati neku sliku ili karikaturu… – pojasnio je Arnautović.

Naveo je kako Ustav i Zakon ne dozvoljavaju istovremeno vršenje dvije funkcije, osim ako je jedna dobivena direktno, a druga indirektno.

  • Zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast nije moguće vršiti u isto vrijeme. Ne može biti sudija ministar, ministar da bude parlamentarac. Kod nas se to desilo, presedan koji je proistekao iz nemušte i dvosmislene rečenice Izbornog zakona koja je zloupotrebljena – rekao je prvi čovjek CIK-a.

Kazao je da je ovaj saziv CIK bio izložen ogromnim pritiscima, ali na bazi dezinformacija koje su plasirane u javnost.

  • Najjače političke stranke su obmanjivale javnost o tzv. nezakonitom izboru članova CIK-a. Išlo se dotle da se propitivala etnička pripadnost – kazao je.

Arnautović je podsjetio da je presudom odlučeno da je CIK izabran legalno.

  • Došlo je do promjene u sastavu CIK-a u kojem je profesionalizam došao do najvišeg nivoa. Naše sjednice se prenose direktno. Svako može da prati u realnom vremenu naše odluke. Nijedna odluka koja se donosi ne donosi se od jednog čovjeka – naveo je.

Govorio je i o nametanju izmjena Izbornog zakona od visokog predstavnika u BiH Christana Schmidta.

ŠTA JE ZABRANJENO U PREDIZBORNOJ KAMPANJI? ARNAUTOVIĆ ČVRSTOG STAVA: POGUBNO BI BILO MIJENJANJE IZBORNOG ZAKONA PRIJE 2. OKTOBRA
  • One su u velikoj mjeri podrška CIK-u. Dobili smo tri grupe pitanja koje nisu bile do kraja definirane. Dobili smo definiciju govora mržnje, uveden je institut lažnog predstavljanja da se procesuira. Jako važna je i odluka o zloupotrebi javnih sredstava. Te tri novine će pomoći CIK-u. Posebno smo podržali mjere o povećanju sankcija od 3.000 KM minimalne do 30.000 KM maksimalne – kazao je Arnautović.

Smatra da bi bilo pogubno eventualno dodatno nametanje izmjena Izbornog zakona.

  • Podržavanje jedne političke opcije, od visokog predstavnika ili Parlamenta, ne bi bilo dobro do 2. oktobra. A pogotovo do visokog predstavnika. Ništa ne bi trebalo donositi do 2. oktobra, jer bi to bila direktna podrška nekoj opciji ili otežavanje drugoj opciji – istakao je Arnautović.

Za prijetnje blokadama nakon izbora kazao je da su to opasne stvari.

  • Možda je ucjenjivanje pozicija političke strategije, vođenja kampanje – kazao je Arnautović te poručio kako je važno učestvovati u radu za opće dobro, a to podrazumjeva i participaciju u političkom određivanju što je građanska obaveza.

(A. J).

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa