Srednjoškolci, najuspješniji učesnici Job Lab radionica Telemach fondacije posjetili Sarajevo

20 najuspješnijih srednjoškolaca, učesnika „Job Lab – vještine za budućnost“ programa koji realizuje Telemach Fondacija proveli su dva dana u studijskoj posjeti direkciji Telemach BH, te se upoznali sa načinom poslovanja, ali i brojnim mogućnostima koje ova kompanija nudi mladima. Ova studijska posjeta završni je dio prvog ciklusa programa „Job Lab – vještine za budućnost“ kojoj su prethodile radionice u Travniku, Konjicu, Čapljini, Gračanici i Prijedoru, te online radionica za učenike iz drugih gradova, u kojima su ukupno učestvovala 224 učenika..


„Fokus našeg programa je usmjeriti srednjoškolce da prate trendove i potrebe tržišta. Iako bosanskohercegovačko tržište naizgled ne pruža puno prilika, često ih ne primijetimo jer se nalaze tamo gdje ih tradicionalno ne zamišljamo, poput online poslova ili čak hobija“, istakla je Maja Tursunović, direktorica Telemach Fondacije i naglasila da učesnici u okviru programa dobijaju informacije o stipendijama, mogućnostima volontiranja i sticanja praktičnog iskustva, te ih usmjeravamo da sami trebaju stvarati prilike i preduslove za poslove koji su atraktivni na tržištu.


image

.


„Radionice koje organizujemo u okviru Job Lab programa pružaju srednjoškolcima drugačiji pogled na okruženje u kojem žive i njihove vlastite potencijale. Ono što je najbitnije, utiču na promjenu njihovih stavova i jačaju njihov aktivizam u zajednici“, istakla je Melisa Selak, projekt koordinatorica inkubatora društvenih promjena Munja, partnera programa.  

Uticaj programa na promjenu svijesti vidljiv je i kroz statističke podatke, te je tako procenat učesnika koji redovno volontiraju bio oko 16%, dok se nakon završetka radionica, čak 78% učesnika odlučilo početi sa volontiranjem kao načinom usavršavanja vještina. Samo 17% učesnika prije početka Job Lab radionica učestvovalo je u nekim takmičenjima u preduzetništvu dok čak 47% učesnika nakon završetka programa razmišlja o nekoj svojoj poslovno ideji i mogućnostima njene realizacije.

„Job Lab – vještine za budućnost“ radionice učesnicima pomažu u razvoju “soft skills” vještina neophodnih za tržište, te im pomažu u ličnom razvoju.

 

United Grupa

Telemach BH dio je United Grupe, vodećeg telekomunikacijskog i medijskog operatera u jugoistočnoj Evropi. Prisutna u osam zemalja, kompanija ima oko 15 miliona korisnika i više od 15.500 zaposlenih. United Group je od 2019. u većinskom vlasništvu BC Partnersa, jedne od najvećih svjetskih investicijskih kompanija.

www.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju