SRBIJA I MAĐARSKA POTPISALE SPORAZUM ZA BRŽI PRIJELAZ GRANICE

Sporazum će pridonijeti smanjenju gužvi na graničnim prijelazima jer će protok putnika i robe između Srbije i Mađarske u cestovnom, željezničkom i vodnom prometu ubuduće će biti brži i lakši, objavila je Radio televizija Vojvodine (RTV).

Granični prijelaz na sjeveru Vojvodine kod mjesta Horgoš i Roszke jedan od najopterećenijih u dvije zemlje zbog čega se na njemu gotovo svakodnevno, posebno ljeti, stvaraju velike gužve u putničkom i kamionskom saobraćaju.

Srbijanski ministar Selaković je izjavio da je potpisivanje sporazuma uvjetovano i izgradnjom brze pruge između Mađarske i Srbije koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

Brza pruga između dva glavna grada gradi se više godina s kineskim i ruskim partnerima, a ukupno je dugačka oko 350 kilometara.

Mađarski i srbijanski ministri vanjskih poslova razgovarali su i o energetici.

  • Desetoga juna je potpisan memorandum o razumijevanju o nastavku saradnje u području energetike, koji podrazumijeva skladištenje 500 miliona kubnih metara plina u Mađarskoj što će Srbiji omogućiti da u periodu od 1. oktobra ove do 1. aprila sljedeće godine lakše prolazi kroz energetsku krizu – istaknuo je Selaković.
srbija i mađarska potpisale sporazum za brži prijelaz granice
Szijjarto i Selaković

Mađarski ministar je rekao da su Srbija i Mađarska povećale trgovinsku razmjenu u prvoj polovini ove godine za 117 posto.

  • Najveći pothvat je modernizacija pruge Beograd – Budimpešta. Radovi će kod nas početi 1. avgusta što znači da ćemo morati odrediti novi granični prijelaz za željeznički promet, gdje ćemo moći osigurati međunarodni promet robe – rekao je Szijjarto.

Po njegovim riječima polovina plina koji Mađarska dobiva iz inozemstva dolazi iz Srbije i to je još jedan od odličnih rezultata saradnje.

On smatra da se Evropa suočava s veoma ozbiljnom energetskom krizom, te je podsjetio na energetski pothvat Mađarske i Srbije, prenio je RTV.

  • Imali jedan pothvat u opskrbi energentima, kojim smo osigurali da se prirodni plin koji nabavljamo iz Rusije sigurno može transportirati sve do Srbije, odnosno dalje do Mađarske. Danas dnevno polovina plina koji Mađarska dobiva, dolazi iz Srbije, što je negdje oko 16,4 miliona kubnih metara. Jučer smo postigli rekord u tom pogledu – kazao je Szijjarto.

Godinama unazad odnosi Mađarske i Srbije na poticaj njihovih čelnih ljudi, premijera Viktora Orbana i predsjednika Aleksandra Vučića, neprekidno se razvijaju.

Oni ističu da su odnosi njihovih zemalja na historijskom maksimumu i da među zemljama nema otvorenih pitanja, prenosi Hina.

Sportska centrala

drugi upravo čitaju