ŠOK VIJEST O DJEVOJČICI KOJU JE OTAC DRŽAO U KADI GODINAMA: OGLASIO SE DOM ZDRAVLJA O SLUČAJU KOJI JE ZGROZIO REGION!

šok vijest o djevojčici koju je otac držao u kadi godinama: oglasio se dom zdravlja o slučaju koji je zgrozio region!

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je hitan postupak kontrole više institucija povodom slučaja osmogodišnje djevojčice, koju je otac držao zarobljenu u stanu.

Do sada je, kaže, samo stiglo obavještenje iz Doma zdravlja „Zvezdara“ u kojem se navodi da djevojčica nikada nije bila u tom domu zdravlja, da nije evidentirana, niti vakcinisana.

Prvi put je, navodi se, tamo prispjela kada je praktično nađena i po pregledu upućena u Tiršovu, rekao je Zaštitnik, gostujući u Beogradskoj hronici

Očekuje da sutra dobije izvještaj od Doma zdravlja „Palilula“ gdje je prethodno djevojčica prethodno boravila.

Zaštitnik kaže da je 15 dana rok do kojeg nadležne institucije treba da odgovore, ali da očekuje da će to ići brže, jer je u pitanju hitan slučaj.

Istakao je da je postupak kontrole pokrenuo kako bi se utvrdilo ko je sve u tom lancu odgovoran za stanje djevojčice u kojem je bila.

  • Mi radimo na osnovu dokazanih činjenica, od onoga šta su naveli oni kojima smo se obratili, šta se od toga može smatrati vjerodostojnim. Ukoliko smatramo da nije, idemo dalje i tražimo ono što smatramo da su izostavili namjerno ili nenamjerno da bi dobili prave činjenice koje su dokazive – rekao je Zaštitnik.

Po zakonima Srbije, svi koji dođu u kontakt sa djetetom mogu da prijave ukoliko im bilo šta djeluje sumnjivo – i ljekari doma zdravlja i zaposleni u vrtiću ili školi, čak i građani.

  • Treba da utvrdimo da li su komšije prijavile nešto, da li u policiji postoji prijava, a onda provjeravamo kako je policija reagovala na te pritužbe – kaže Zaštitnik.

Prema njegovim riječima, činjenica je da djevojčica nije išla u školu, ali lokalna samouprava je dužna da, kada dijete trebe da krene u školu, da do kraja februara obavijesti školu, a škola je dužna da, u slučaju da dijete nije upisano, 15 dana prije nego što počne nastava, da obavijesti jedinicu lokalne samouprave.

hayat.ba

drugi upravo čitaju