ŠOK ISPOVIJEST RADNIKA MARKETA! OTKRIO JEZIVE STVARI: POKVARENO MESO PEREMO U VINOBRANU, A EVO ŠTA RADIMO SA STAROM PILETINOM!

Koliko ste puta kupili, recimo, tjestenine, keks, mlijeko, salamu, meso?! Vjerovatno mnogo a da niste znali da postoji mogućnost da su rokovi upotrebe falsifikovani, deklaracije zamijenjene, a meso više puta provučeno kroz vinobran i vodu! Pilići se nakon isteka roka zamrzavaju, a kada se pokvare i na “minusu”, onda se dezinfikuju i prodaju na komade – krilca, batake, bijelo meso.

Zvuči za priču “vjerovali ili ne”, ali baš sve to se dešava. Ove šokantne tvrdnje iznio je jedan od radnika jednog od marketa. Iz straha za svoj posao i bezbjednost ostao je anoniman, ali kako kaže, želi na sve načine da pokuša da zaštiti kupce i otkrije sve “prljavštine” koje moraju da rade radnici ove firme, jer drugačije platu ne bi zaradili.

  • Biti radnik ovog lanca marketa nije nimalo lako. Ali danas posao nije lako naći, a ja moram da izdržavam porodicu. Dugo godina sam ovdje i u početku su ove radnje bile za ponos i svaku pohvalu! A onda su se stvari mnogo promijenile. Radi se sve i svašta za veću zaradu, a na štetu potrošača. Nekada se znalo ko je zadužen za meso, mliječne proizvode, peciva, voće..
šok ispovijest radnika marketa! otkrio jezive stvari: pokvareno meso peremo u vinobranu, a evo šta radimo sa starom piletinom!
ŠOK ISPOVIJEST RADNIKA MARKETA! OTKRIO JEZIVE STVARI: POKVARENO MESO PEREMO U VINOBRANU, A EVO ŠTA RADIMO SA STAROM PILETINOM!

Pokvareni frižideri

U razgovoru za Zaštitnik potrošača ovaj hrabri radnik naveo je i činjenicu da nema nedjelje da se bar jednom ne pokvari neki frižider sa mlijekom i mliječnim proizvodima!

  • Aparati su u očajnom stanju, non-stop iskaču osigurači, kvare se frižideri. Nema dana da neki kupac ne dođe da nam vrati mlijeko koje se usmrdilo ili sir koji je potpuno buđav. To se dešava zato što ti frižideri i nisu namjenjeni za čuvanje takvih proizvoda niti su ispravni, što ozbiljno dovodi u pitanje kvalitet tih namirnica. Radnje su mnogo prljave. Rafovi se rijetko kad brišu i puni su prašine, podovi prljavi, a o korpama i kolicima da ne govorim. Nikada nisu dezinfikovani. Roba po rafovima je takođe problematična. Potpuno su namirnice izmiješane: od hljeba, preko hemije, do dječijih igračka ili sokova. Nekada nam prodajni prostor izgleda kao da je pala atomska bomba – priča radnik.
  • Sada svi sve radimo. U isto vrijeme sklanjamo kutije sa prolaza, siječemo meso, krijemo robu sa isteklim rokom, pakujemo je na rafove, popravljamo frižidere koji se kvare barem jedno nedjeljno. I ne bi možda bilo sve tako strašno, da mi za našu bijednu platu ne moramo još i da varamo potrošače, jer nam je tako naređeno! U suprotnom svaki minus ili neostvareni profit plaća poslovođa, a samim tim i svi radnici iz radnje – ispričao je ovaj radnik, a zatim otkrio šta se sve krije iza rafova:
  • Ne znam ni odakle da počnem, jer toliko jezivih stvari ima. Krenuo bih od delikatesa i mesa, zato što to što se tu radi ozbiljno može da ugrozi zdravlje potrošača. Evo, na primjer, kada nam stigne svježe meso, njegov rok upotrebe je svega nekoliko dana. Ukoliko se ne proda sve, to se naravno ne baca, već ide na dalju obradu. Prve nedjelje svaki dan mesar ga provlači kroz vinobran i vodu, a ako ostane u vitrini i drugu nedjelju, onda je ono potpuno pokvareno i moraju da mu se promijene namjena i oblik.

Naravno opraće se ponovo u sirćetu i vinobranu, a zatim samljeti nekoliko puta na mašini, napuniti svim začinima i od toga će se napraviti kobasice i ćevapi! Kako nemaju deklaraciju za taj novi proizvod, sačekamo novu turu svježeg mesa, pa nju koristimo, a staru bacamo. I mljeveno meso je sumnjivog porijekla, jer više ne prodajemo naše svježe, na licu mjesta samljeveno, već ga uvozimo gotovo i zaleđeno!

šok ispovijest radnika marketa! otkrio jezive stvari: pokvareno meso peremo u vinobranu, a evo šta radimo sa starom piletinom!
ŠOK ISPOVIJEST RADNIKA MARKETA! OTKRIO JEZIVE STVARI: POKVARENO MESO PEREMO U VINOBRANU, A EVO ŠTA RADIMO SA STAROM PILETINOM!

NOPS: Zatvoriti problematične radnje

Predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović napominje za Zaštitnik potrošača da su ova svjedočenja radnika veoma uznemirujuća i poražavajuća. Stoga on apeluje na inspekciju da hitno reaguje!

  • Ovakvim poslovanjem poznati lanac krši i Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o bezbjednosti hrane! Tržišna inspekcija mora da pročešlja svaku radnju i da uradi detaljan nadzor. Ovo ne smije proći nekažnjeno. Kazne za ovakvo poslovanje idu i do dva miliona dinara uz zatvaranje objekata dok ne isprave svaku grešku – ističe Papović.
  • Brisanjem isteklih rokova, ovakvo tretiranje mesa i mliječnih proizvoda je krivično djelo. Oni ozbiljno ugrožavaju zdravlje svojih kupaca. Pritom, cijene su im visoke za takve uslove prodaje, a umjesto da snižavaju ono što se ne prodaje, oni ga peru hemikalijama i mijenjaju deklaracije. Ovo je skandalozno – dodaje.

Ništa bolje, nastavlja sagovornik, nije ni kada su u pitanju svježi pilići koji se nalaze u ponudi u ovom marketu.

  • I oni imaju kratak rok trajanja, a kada ih ne prodamo na akciji, idu u zamrzivače, odakle se vade i otapaju na sobnoj temperaturi dok se sve ne proda. Međutim, ukoliko prođe određeni broj dana i oni počnu da mijenjaju boju i miris i tako zaleđeni, mesar ih opere u vinobranu i tranžira na batake, krilca i bijelo meso i prodajemo pile tako rasparčano. Naravno uz poturenu deklaraciju od nove ture koja je stigla. A najgore od svega je to što ovaj lanac marketa nema dozvolu da prodaje bilo kakve vrste svježeg mesa u svojim radnjama – otkriva detalje jezivog poslovanja.

Na pitanje kakvim se još trikovima služe u ovoj radnji odgovara da na nedeljnom nivou imaju zadatak da pregledaju sve rafove i da vide kojim proizvodima je istekao rok. Kada ih pronađu, a uglavnom ih bude mnogo, daju im aceton i vatu i redom brišu stare rokove trajanja. I tu nije kraj.

  • Poslovođa ili neko od nas radnika onda ide i redom na te obrisane pečatom stavlja nove datume koji su “za prodaju”. Tu se obično nađu i salame, kobasice, tjestenine, poneka čokolada, keks, slane grickalice… – otkriva on i moli potrošače da dobro paze šta kupuju u ovim radnjama, a na nadležne organe apeluje da je krajnje vrijeme da se ozbiljno pozabave načinom poslovanja ovih radnji i da zaštite i kupce i radnike, pišu srbijanski mediji.

hayat.ba

drugi upravo čitaju