SOJINE PLJESKAVICE Zamjena za pravo meso, sočne i zdrave

Umjesto običnih, u dane posta, možete da napravite pljeskavice od soje. Zamijeniće vam meso, a začini im daju pikantiji ukus.

Potrebno je

200 g sojinih ljuspica
150 g prezli
3 kašike brašna
50 g lanenog sjemena
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
1 krompir
pola kesice praška za pecivo
so, biber
aleva paprika
origano
bosiljak

Priprema

Potopite u vodu sojine ljuspice da nabubre. Isto uradite i sa lanenim sjemenom – sipajte 50 grama cijelih sjemenki u 50 ml vode, pa ih ostavite tako pola sata. Oljuštite luk, krompir i šargarepu, pa izrendajte na krupno rende i stavite u veću posudu. Očistite i usitnite bijeli luk pa ga dodajte u posudu. Ocijedite sojine ljuspice od vode, pa ih stavite u posudu zajedno sa povrćem. Dodajte brašno, prašak za pecivo i začine, kao i laneno sjeme. Nemojte da bacate želiranu vodu u kojoj ste potopili lanene sjeme, već je dodajte smjesi za pljeskavice. Zatim sve dobro promiješajte. Od smjese formirajte rukama oblik pljeskavice. Zagrijte ulje u tiganju, pa u njega spuštajte pljeskavice. Pržite pljeskavcice sa obe strane, dok ne porumene.

BONUS VIDEO:

 

 

aloonline.ba

drugi upravo čitaju