Snapdragon 8 Gen 3 – razvoj je u punom jeku, na tržištu u listopadu

Premda su mnogi analitičari mislili kako će i ove godine Qualcomm svoju najjaču seriju čipova, (Snapdragon 8 Gen 2) „osvježiti” s jednom nadogradnjom, izgleda kako od toga neće biti ništa.

Android 15: kodno ime „Vanilla Ice Cream” – svojim dolaskom 2024. pomicati će granice

Donedavno se mislili kako ćemo ove 2023. godine na tržištu imati prilike uživati u „nadograđenom” Snapdragon 8+ Gen 2 čipu ali iz same tvrtke Qualcomm, te su navode već sada u jednu ruku demantirali.

Demantiranje ide u obliku već sada navodnog razvoja nadolazeće iduće generacije „flagship” čipa. Njegovo ime bit će „Snapdragon 8 Gen 3” a kao glavni adut ističe se njegova poboljšanja u pogledu procesorskih radnji (CPU) u usporedbi s aktualnim Apple A16 Bionic čipom.

Huawei P60 Pro – dokazi kakve odlične fotografije radi, posebice periskopska kamera

Danas pak imamo prilike saznati neke detalje više u vezi nadolazećeg čipa i čime će te Qualcomm kraj 2023.i početak 2024. godine pokušati držati dominantno u svojim rukama.

552917 abstract curvilinear design illustrations red snapdragon swirls vectors

Govori se kako će Snapdragon 8 Gen 3 dolaziti s 1+4+3 jezgre, što je identičan raspored jezgara kao i kod aktualnog Snapdragon 8 Gen 2 predstavnika.

Garmin satovi donose AMOLED zaslone – predstavljeni Forerunner 965 i Forerunner 265

Iako se ranije to demantirali, odnosno govorilo se kako će Snapdragon 8 Gen 3 dolaziti s rasporedom jezgri: 1+5+2. Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 bit će temeljen na TSMC N4P (4nm) arhitekturi.


logo snapdragon by qualcomm

Dok će za usporedbu Apple A17 Bionic biti jedini čip koji će donositi 3nm i upravo taj „detalj” možemo gledati kao blagu prednost. Možda smo malo žalosni što Snapdragon odnosno Qualcomm ove godine neće svoje flagship čipove temeljiti na 3nm proizvodnom procesu ali čini se kako će taj „gubitak” do godine ispraviti Snapdragon 8 Gen 4.

TikTok po prvi puta uvodi ograničenja – 60min korištenja za osobe mlađe od 18

Ovo isto tako možemo promatrati kao svojevrsnu potvrdu kako Qualcomm ni po pitanju Snapdragon 8 Gen 3 čipa, neće objaviti „nadograđenu” verziju u obliku Snapdragon 8+ Gen 3.


qualcomm snapdragon

Glavna (prime) jezgra nadolazećeg Snapdragon 8 Gen 3 čipa bit će Cortex X4, koja će raspolagati sa 3,72GHz radnim taktom. Ovdje je posebno zanimljivo za istaknuti kako se navedeni takt planira implementirati unutar „Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy” što bi značilo kako će navedeni radni takt glavna jezgre biti isključivo vezan za nadolazeće Samsung Galaxy S24 modele pametnih telefona.

OnePlus najavio (OnePlus Fold) sklopivi telefon – na tržištu krajem 2023.

Dok svi ostali modeli, odnosno proizvođači slobodno mogu očekivati niži radni takt. Osim glavne „Cortex-X4” jezgre ističu se još i „Cortex-A715”te nove „Cortex-A515” jezgre.


qualcomm snapdragon chip feature image style 2 samsung blue

Dok njihov radni takt za sada nije poznat. Ipak potrebno je imati na umu kako su ovo „rani dani” da se neki detalji znaju. Ono što smo ovim člankom željeli istaknuti je to kako se na Snapdragon 8 Gen 3 čipu radi i kako se već sada zna da će postojati verzija za Samsung Galaxy S24 pametne telefone, pod imenom „Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy”, uostalom ovo smo ranije već bili i isticali na našim stranicama. Dolazak Snapdragon 8 Gen 3 čipa očekuje se u listopadu.

itportal.ba

drugi upravo čitaju