Snagu banke čini snaga njenih zaposlenih

Unikredit banka Banjaluka godinama unazad je jedna od vodećih banaka u Republici Srpskoj, te prva po visini kapitala u Srpskoj od 281,8 miliona KM, a peta na nivou BiH, izjavio je Srni predsjednik Uprave Banke Gordan Pehar.

Pehar je naveo da je Banka na kraju prošle godine ostvarila dobit u iznosu od 23,4 miliona KM, sa neto prihodima od kamata koji su, u odnosu na godinu ranije, viši za tri odsto, dok su neto prihodi od naknada viši za 13,4 odto, poredeći ih sa godinom ranije.

On je istakao da je ovo rezultat kontinuiranog fokusa Banke na zajednički rast sa klijentima, te dodao da je Unikredit banka postigla dobre rezultate, kako u poslovanju sa fizičkim, tako i u poslovanju sa pravnim licima, uprkos svim izazovima sa kojima se suočila lani.

“Ovo je rezultat svih naših zaposlenih, naših `heroja`, kako ih mi zovemo, i na tome sam im beskrajno zahvalan. NJihova predanost i posvećenost, uprkos izazovima koji su nas zatekli globalno i lokalno, ni prošle godine nije izostala. Pokazali su koliko su stručni i odvažni, osnov su naše DNK i naše korporativne kulture i na to smo posebno ponosni. Zato s pravom kažemo da snagu Unikredit banke čini snaga njenih zaposlenih”, naglasio je Pehar.

Prema njegovim riječima, Unikredit banka je iznova utvrdila poziciju sistemski snažne i važne finansijske institucije na domaćem tržištu, u partnerstvu sa više od 125.000 aktivnih klijenata.

“U ovom trenutku, sumirajući utiske, jedino što nam je preostalo jeste da u narednom periodu budemo još uspješniji i da opravdamo dosadašnje liderske pozicije. Ciljevi su definisani tako da održimo pravo partnerstvo sa lokalnim zajednicama u kojima poslujemo”, naglasio je Pehar.

On je naveo da Banka ostaje usmjerena na digitalizaciju i unapređenje svojih digitalnih kanala kako bi olakšala poslovanje klijenata, te brzo i efikasno odgovorila na njihove potrebe, koje su joj prioritet, budući da sve što radi radi sa fokusom na svoje klijente.

“Budući da smo dio snažne panevropske grupacije, iz godine u godinu, kao i Unikredit grupa, postavljamo i pomijeramo granice, a rezultati su neizostavan rezultat posvećenog i predanog rada”, rekao je Pehar.

Govoreći o projektima iz prethodnog perioda, on je rekao da je Unikredit banka ponosna na sve njih koji su realizovani tokom prošle godine.

“Nakon svakog završenog projekta izvučemo jasnu poruku koja nam, itekako, služi u daljem poslovanju i postavljanju planova za vrijeme koje je pred nama. Kako je u globalnom fokusu današnjice briga o životnoj sredini, prošle godine smo, kao prva banka na teritoriji BiH i prva banka članica Unikredit grupe, odlučili snažno podržati borbu za zdraviju i zeleniju životnu sredinu”, istakao je Pehar.

Prema njegovim riječima, ovo je razlog zbog čega se Banka priključila Koaliciji “Neprocjenjiva planeta”, iza koje stoji kompanija “Masterkard”, kako bi dali svoj doprinos i pružili podršku ujedinjenju i naporima potrošača, finansijskih institucija, ali i zajednica, u borbi protiv klimatskih promjena.

On je pojsnio da je cilj Koalicije da se u narednih pet godina podrži sadnja 100 miliona novih stabala u ugroženim područjima širom svijeta i da se na taj način pozitivno utiče na obnovu šumskog fonda na globalnom području.

“Mi smo, s velikim zadovoljstvom i ponosom, pokrenuli kampanju na lokalnom nivou, kako bismo, zajedno sa našim klijentima, podstakli i pomogli drugima da postanu pokretači pozitivne društvene promene, koja je potrebna svakom pojedincu na planeti”, naveo je predsjednik Uprave, te dodao da je u okviru akcije posađeno 7.500 sadnica.

Pehar je istakao da je pitanje održivog razvoja i zelene tranzicije krucijalno za sve buduće naraštaje i dominantna oblast na kojoj treba kontinuirano raditi.

“S ponosom bismo istakli i činjenicu da su naši zaposleni u sklopu ove inicijative učestvovali u akciji čišćenja obale rijeke Vrbas. Nastavak podrške Koaliciji planiran je i u narednom periodu”, rekao je on i dodao da je Banka, pored brige o životnoj sredini, veoma posvećena svojoj društvenoj ulozi, osnaživanju zajednice u kojoj posluje i pružanju sopstvenog doprinosa u rješavanju izazova sa kojima se društvo suočava.

Prema njegovim riječima, Banka, zajedno sa sestrinskom Unikredit bankom iz Mostara, kompanijom Viza i Udruženjem “Tink pink – Zajedno smo jedno”, sada već tradicionalno podržava inicijativu “Moj krug podrške”, s ciljem podizanja svijesti o prevenciji karcinoma dojke.

On je rekao da u ovoj inicijativi svi uključeni imaju izuzetno veliku ulogu i spojeni su kako bi odgovorili na njen glavni zadatak – da se što široj javnosti prenese poruka o važnosti rane prevencije, kao definiciji zaštite od ove opake i teške bolesti.

“I u narednom periodu nastavićemo razvijati strateške projekte sa ključnim partnerima za specifične društvene izazove, kao što su osnaživanje žena i njihovo zapošljavanje, projekte finansijske pismenosti koju realizujemo kontinuiranom edukacijom najmlađih od strane naših volontera – zaposlenika Banke, učenje o preduzetničkim vještinama ženama preduzetnicama, kao i kroz druge aktuelne društvene probleme”, naglasio je Pehar.

Kada je riječ o brizi za zaposlene i njihovo radno okruženje, predsjednik Uprave rekao je da to predstavlja podjednako važan segment poslovanja Unikredit banke, pored brige o klijentima, koja je uvijek u fokusu svega što radi.

On je naveo da se Banka maksimalno trudi da svojim zaposlenim omogući što bolje uslove za rad, kao i dodatne benefite koji su potrebni savremenom zaposlenom, te dodao da se odnos prema zaposlenima, kao i svaki kvalitetan odnos, zasniva na međusobnom poštovanju i toleranciji, jer to zaposlenim pruža osjećaj prijatnosti i sigurnosti na radnom mjestu.

“Obilježavanje svih trenutka i važnih životnih događaja za naše zaposlene je nešto na šta smo posebno ponosni i o čemu veoma vodimo računa. Uz svoje smo zaposlene smo u svakom trenutku, ne samo kroz razvoj karijere, već i vodeći brigu o svemu onome što im je važno”, istakao je on i dodao da Banka očevima novorođenčadi omogućava plaćeno odsustvo u trajanju od 20 radnih dana, što je četiri puta više od zakonskog minimuma.

Prema njegovim riječima, zaposleni, roditelji prvačića ili djece koja prvi put polaze u vrtić, omogućeno je da taj važan dan budu uz svoje najmlađe, omogućavajući im plaćeno odsustvo, a tek vjenčani – zaposleni Banke dobijaju i poseban poklon.

“Naravno, i kad vremena nisu najbolja, tu smo da svojim zaposlenima pružimo ne samo finansijsku pomoć, nego i ujedinjenjem svih naših zaposlenih u zajedničkoj borbi da kolegama kojima je u tom trenutku pomoć potrebna – budemo podrška”, naglasio je Pehar i dodao da je rodna ravnopravnost takođe veoma bitna.

On je istakao da Banka već godinama prati i vodi računa da se uporedive plate zaposlenih ne razlikuju po polnoj strukturi, te pojasnio da se time pružaju jednake šanse i muškarcima i ženama.

“Ovom statistikom pokazujemo ne samo da smo otvoreni za napredovanje pojedinca, bez obzira na polnu strukturu, već da svako ima jednake prilike. Flekisibilnost radnog mjesta i radnih sati, uz mogućnost rada iz Banke, ali i od kuće, dodatni su benefiti koji dobijaju zaposleni”, rekao je Pehar.

Kada je riječ o uslugama koje Banka nudi svojim klijentima, Pehar je rekao da je vrijeme kategorija koja je neprocjenjiva, te da se Unikredit banka time rukovodi i u radu sa svojim klijentima, omogućavajući im da niz bankarskih transakcija obavljaju odakle i kad god to žele, bez dolaska u Banku i uz povoljnije naknade.

“Ovim načelima klijentu štedimo i vrijeme i novac, a niz funkcionalnosti koje nude naše digitalne usluge iz godine u godinu se povećava. Ono po čemu se Unikredit banka posebno izdvaja jeste m-bank aplikacija, aplikacija mobilnog bankarstva, za koju smo prošle godine, treći put za redom, osvojili prestižnu nagradnu `Zlatni BAM`”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, klijenti Banke su prepoznali vrijednost ove aplikacije, tako da se svakodnevne povratne informacije odnose na pozitivna iskustva prilikom njenog korištenja.

“U prilog tome ide i činjenica da je trend povećanja aktivnih korisnika mobilnog bankarstva, u odnosu na godinu ranije, u 2022. godini porastao za više od 17 odsto”, dodao je on.

Kada je riječ o nagradama koje je Banka do sada dobila i njihovoj važnosti, Pehar je rekao da one dolaze kao krajnji rezultat velikog, višegodišnjeg, truda svih zaposlenih, s obzirom na to da je Unikredit banka dugi niz godina jedan od lidera u finansijskom sektoru.

“Svaka nagrada nam potvrđuje da poslujemo na pravi način, kao i da je naša strategija zapravo zeleno svjetlo ka izuzetnom modelu poslovanja. Motivacija je u tom slučaju neizmjerna, ali i nezaobilazan segment koji dolazi svakodnevno uz povratnu informaciju, bilo od naših klijenata, bilo od saradnika i partnera. Uz nagrade, upravo je motivacija glavni razlog da, iz godine u godinu, budemo sve uspješniji u sveukupnom poslovanju”, istakao je on.

Pehar je podsjetio da je Unikredit banka, prema rezultatima “Juromani trejd fajnens” istraživanja prepoznata kao lider u kategorijama korporativne društvene odgovornosti i digitalnih rješenja, tržišni lider i najbolji pružalac usluga transakcionog poslovanja, kao i najbolji pružalac usluga u finansiranju trgovine.

Prema njegovim riječima, ovo istraživanje se sprovodi već 12. godinu zaredom i prikuplja povratne informacije od oko 12.000 korporacija i finansijskih institucija, pružajući uvjerljive dokaze o Unikreditovim rješenjima, vodećoj usluzi za korisnike i dubokom razumijevanju tržišta.

“Pored toga, dugogodišnji smo dobitnici prestižne, nagrade `Zlati BAM` za najbolju mobilnu aplikaciju, što je, imajući u vidu trendove u oblasti finansija, jedan od najvećih uspjeha za Unikredit banku Banjaluka”, rekao je on.

Pehar je dodao da je posebno važna i nagrada koju je Banka prošle godine dobila od Područne privredne komore Banjalka, za podršku radu Komore i doprinos privrednom i društvenom razvoju, kao i činjenici da je na listi dobitnika, koju je, povodom 120 godina postojanja, Komora dodjeljivala, bio upravo veliki broj klijenata Unikredit banke.

“To nam je dodatna potvrda da smo kvalitetan i pouzdan partner svojim klijentima, da rastemo zajedno i podržavamo jedni druge”, istakao je predsjednik Uprave Unikredit banke.

Govoreći o poslovanju Banke u narednom periodu, Pehar je rekao da ova finansijska institucija želi ostati partner od povjerenja za svoje klijente, odgovoran i atraktivan poslodavac, te kompanija koja brine o zajednici u kojoj posluje.

“S obzirom na rezultate ostvarene u prethodnom periodu i ove godine smo ljestvicu podigli za stepen više, kako bismo zadržali svoju lidersku poziciju na tržištu Republike Srpske, ali i na području BiH”, rekao je on.

Pehar je izdvojio partnerstvo sa Garantnim fondom Republike Srpske, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom.

“Unikredit banka Banjaluka nastaviće da podržava lokalnu privredu i klijente, obezbjeđujući sredstva potrebna za oporavak, razvoj i unapređenje njihovog poslovanja. Dodatno ćemo raditi na jačanju i unapređenju odnosa sa klijentima, kao i poboljšanju sveukupnog zadovoljstva klijenata proizvodima i uslugama Banke”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, Banka će, kao i prethodnu godinu, posebnu pažnju posvetiti održavanju lojalnosti naših klijenata, omogućavajući im da svoj novac povjere na čuvanje upravo Unikredit banci, te da ostane banka njihovog prvog izbora.

 

Javno.ba

biznis.ba

drugi upravo čitaju