SMAJLAGIĆ: Moramo zadržati kontinuitet stvaranja ekipe i sistema igre

S obzirom na to kako su najbolji rukometaši Bosne i Hercegovine započeli tekuće kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine, napravili su ogroman i iznenađujući posao kolo prije definitivne odluke o putnicima na Euro.

Zmajevi su predvođeni izbornikom Irfanom Smajlagićem u cazinskoj dvorani “Salih Omerčević” pred 2.000 navijača savladali favoriziranu Sloveniju (27:26), dosad jedinu neporaženu selekciju u skupini 7 kvalifikacija za EP i tako stigli nadomak odlaska na još jednu veliku europsku smotru najboljih reprezentacija. Naš A tim bi na EP sa ovim ishodom mogao kao jedna od najbolje četiri trećeplasirane selekcije kompletnih kvalifikacija.

Bh. tim je nosio Benjamin Burić koji je imao 13 obrana, Senjamin Burić je postigao sedam golova, Vlado Draganić 6, a Dino Hamidović i Mirko Herceg po 5 golova. Domen Novak je postigao 6 za Sloveniju, a Rok Ovniček 5.

 – Rezultat je građen na osnovu naših igara. Stvaramo selekciju, sistem igre neovisno o protivniku. Ako ne podižete sebe, ne dođete na određeni nivo, ne možete očekivati od protivnika da on bude slabiji, rekao je izbornik Irfan Smajlagić pa nastavio:

 – Igra se 60 minuta i dovoljno je da uđete u crnu rupu od dvije – tri minute i umjesto jedan, četiri razlike gubite. To nam se desilo i u Sloveniji. To i jest kvaliteta jedne ekipe, reprezentacije, odnosno igrača.

SMAJLAGIĆ: Moramo zadržati kontinuitet stvaranja ekipe i sistema igre

Slovenija je selekcija vrhunske razine pa je tim i veće zadovoljstvo naših igrača.

 – Znali smo da Slovenija nije došla s najjačim timom, ali u svakom slučaju to je Slovenija. Igraju veoma dobar i brz rukomet. Dobro smo se spremali za meč. Čestitam mojim kolegama, stručnom štabu i veliko hvala ovim divnim ljudima koji su došli danas da nas podrže, izjavio je Mirko Herceg.

U nedjelju Zmajeve očekuje duel posljednjeg kola protiv Crne Gore u Podgorici (18 sati).

 – Bit će puno lakše. S ovom pobjedom smo se plasirali na EP. Taj jedan psihološki pritisak na mentalni sklop bit će odstranjen, ali i dalje idemo da zadržimo taj kontinuitet stvaranja ekipe, stvaranja sistema igre, selekcije igrača, tako da mislim da će biti malo lakše mentalno, ali da će fizički biti zahtjevno i putovanje i utakmica, zaključio je Irfan Smajlagić. Er.B.

SKUPINA 7

1. Slovenija     5          4          0          1          22        8

2. Crna Gora   5          3          0          2          12        6

3. BiH 5          3          0          2          -8         6

4. Kosovo        5          0          0          5          -26       0

5. kolo

BiH – Slovenija          27:26

Kosovo – Crna Gora   24:26

6. kolo (30. 4.)

Slovenija – Kosovo    18.00

Crna Gora – BiH         18.00

The post SMAJLAGIĆ: Moramo zadržati kontinuitet stvaranja ekipe i sistema igre appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju