25.5 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Slovenska vlada smanjuje cijenu dizela na autocestama za sve

Ukidanjem dvaju doprinosa na dizel gorivo slovenska vlada u četvrtak je djelovala na smanjenje njihove maloprodajne cijene koje će se primjenjivati dan nakon objave dviju uredbi u službenom listu. 

Uredbe kojima se cijene dizela smanjuju primjenjivat će se samo na dizel gorivo na postajama uz autoceste, gdje su cijene zadnjih desetak dana bile sasvim liberalizirane što je izazvalo proteste vozača i povremene nestašice goriva na ostalim postajama u naseljima. 

Uredbom je propisano da će niže cijene dizela na autocestama vrijediti za sve, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon sjednice vlade ministar za infrastrukturu Bojan Kumer. 

Dizel gorivo po toj uredbama sniženoj cijeni moći će kupovati svi, i vozači osobnih automobila, i vozači u tranzitu, dodao je time otklonivši ranije najave da će se nove cijene dizela odnositi samo za vozače transportnih vozila i putničkog prometa. 

Riječ je o privremenoj mjeri koja stupa na snagu dan nakon objave u službenom listu, možda već u petak ili koji dan kasnije, pojasnio je Kumer. 

-

Prema riječima ministra, vlada od distributera očekuje od da što više smanje svoje marže, a od vozača teretnih i putničkih vozila na dizel dobila je obećanja da više neće za gorivo skretati na lokalne pumpe u naseljima i tako stvarati gužve. 

 Što se tiče izvanrednog stanja na benzinskim postajama zadnjih dana, osobito proteklog vikenda i nervoza zbog nestašice nekih goriva, kazao je da je vlada od distributera dobila jamstva da su sada obnovili zalihe i da se situacija “stabilizira”. 

U odluku o načinu smanjenja cijene dizel goriva na prodajnim mjestima uz autoceste išlo se i ciljano zato jer dizel više od svih ostalih goriva utječe generalno na cijenu prijevoza, a time i na povećanje konačnih maloprodajnih cijena. 

  Kako izdržati sve veća poskupljenja hrane? Donosimo 20 savjeta

Kumer nije želio komentirati odluku regulatornog tijela za tržišno natjecanje Europske unije koje je uvelo dodatni postupak dubinskog ispitivanja dogovorene transakcije u kojoj je mađarski MOL trebao preuzeti crpke OMV-a Slovenija, drugog najvećeg distributera naftnih derivata. 

Europska komisija objavila je da će postupak dodatnog ispitivanja tog spajanja trajati nekoliko mjeseci, a konačnu odluku bi li MOL-ova akvizicija u Sloveniji potencijalno mogla smanjiti tržišnu konkurenciju i dovesti do kartelnih dogovora o višim cijenama i tako utjecati na inflaciju donijet će do kraja listopada ove godine. 

The post Slovenska vlada smanjuje cijenu dizela na autocestama za sve appeared first on Dnevni.ba.

Sportska centrala

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa