8.8 C
Sarajevo
Sri, 10, 22

Slava traje duže od pola stoljeća: Igre nisu Igre ako na njima nije Linđo!

Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika tradicionalno nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama. U sklopu ovogodišnjeg 73. izdanja Igara Linđo je nastupio prošle srijede, a zaigrat će i zapjevati u dubrovačkom parku Gradac još jednom u petak, 19. ovog mjeseca. Linđo je zaštitni znak Igara. Ako zaista želite osjetiti svu magiju i ljepote Dubrovačkih ljetnih igara, jednog od najdugovječnijih ljetnih festivala na svijetu, nastupi Linđa su idealno mjesto.

Osnovan 1965, karizmatični Linđo na Dubrovačkim ljetnim igrama kontinuirano nastupa od 1967. godine

Linđo nije Linđo ako nije na Igrama, a Igre nisu Igre ako na njima nije Linđo! – govore u Dubrovniku. Prošle godine Linđo je osvojio Grand Prix Orlando za poseban umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Igara. To je ujedno i najveće priznanje ove čuvene međunarodne manifestacije koje se dodjeljuje od 1976. godine. Svi članovi Linđa su amateri. Oni kad izađu na pozornicu, kad publici daju svoj osmijeh i pokažu emociju, to je ono po čemu je Linđo prepoznat, opis je koji prati ovaj slavni dubrovački folklorni ansambl.

Slava Linđa traje više od pola stoljeća. Ono što se i danas spominje, to su ocjene stručnjaka iz 80-ih godina da je Linđo četvrta folklorna sila u tadašnjoj Jugi, prve tri sile na ovoj ljestvici najboljih bili su i ostali legendarni profesionalni ansambli Lado iz Zagreba, Kolo iz Beograda i Tanec iz Skoplja. Bez Linđa su nezamisliva svečana otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Po mnogima, upravo je Linđo najljepši dio ove nezaboravne ceremonije.


image

Slava traje duže od pola stoljeća


Folklorni ansambl Linđo danas ima oko 300 članova. Djeca u Linđo dođu već u 3. razredu osnovne škole, prolaze kroz program Linđovo blago u kojem uz stručne koreografe i repetitore uče najosnovnije korake, folklorne pjesmice i imaju nastupe za roditelje na kraju školske godine. U 5. i 6. razredu osnovne djeca iz Linđovog blaga ulaze u tzv. B sastav i moraju napredovati prema sastavu A, a kad dođu do slova A, to znači da su ušli u izvođački sastav i to je onaj dio ansambla koji oduševljena publika vidi na pozornici.

  UBIO ŽENU, PA SE OBJESIO: KOMŠIJE ŠOKIRANE JEZIVIM ZLOČINOM, NIŠTA NIJE SLUTILO NA TRAGEDIJU

Kroz dubrovački Folklorni ansambl Linđo od osnivanja do danas prošlo je više od 3.000 talentiranih plesača, pjevača i glazbenika. Svi oni dio su povijesti ovog predivnog ansambla, njegovih plesnih točaka, klapskih i orkestarskih izvedbi bez kojih je nezamisliv program Igara. Ove godine linđovci u svom nastupu predstavljaju bogat folklorni program i perfekciju izvedbe tradicijskih plesova i pjesama iz svih dijelova Hrvatske. Na programu su plesovi iz Zaprešića, Slavonije, Baranje, stari splitski, bunjevački i posavski plesovi, Valpovački plesovi iz Bizovca i druge točke, popraćene pjesmom muške, ženske i mješovite klape.

Među ostalim, na programu je i najpopularniji ples Dubrovačkog primorja – linđo. Pleše se uz pratnju lirice ili lijerice, tradicijskog gudačkog instrumenta koji je kao praoblik moderne violine nastao u istočnom dijelu Mediterana. Lijerica je bila rasprostranjena duž cijele jadranske obale, a do danas zadržala se samo u Župi dubrovačkoj i u Konavlima. Ponegdje i na otocima Mljetu i Lastovu. Lijeričari odlično sviraju i pjevaju, a konavoski Linđo obavezno ima duhovitog, inteligentnog lijeričara koji svojim stihovima smišljenim na licu mjesta daje poseban štih ovom čarobnom plesu.

Linđo je danas zaštitni znak Igara, ali i grada Dubrovnika. Slavu ovoga slavnog grada pronose svijetom, pobrali su brojna priznanja na mnogim međunarodnim festivalima. Linđovci, također, imaju svoj zaštitni znak, a to su originalne konavoske nošnje, koje su zbog svog šika, elegancije i romantike nadaleko poznate.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa