Slatko-slani tost sa smokvama

Smokva potiče iz Sirije i Palestine. U staroj Grčkoj je bila važna namirnica, a u Rimu sveto voće. Stari Grci su je poštovali i zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta. Legenda kaže da se vučica koja je hranila Romula i Rema odmarala ispod smokvinog drveta.

Tada je postojalo 29 vrsta smokve, a danas 600. Smokve su bogate vitaminima i mineralima.

Koriste se u kuvanim jelima, džemovima i salatama. Najveću pažnju ove sezone privukao je tost sa smokvama.

Recept za tost:

2 kriške hljeba

4 svježe smokve (narezane)

100 g kremastog sira

smeđi šećer

2 kašike meda

maslinovo ulje

lješnici

Priprema:

Zagrijte tavu, premažite hljeb uljem i tostirajte. Miješajte sir, stavite ga na hljeb, pa smokve. Prelijte medom i pospite lješnicima.

Izvor: ( aloonline.ba / Javno.ba )

drugi upravo čitaju