Smokva potiče iz Sirije i Palestine. U staroj Grčkoj je bila važna namirnica, a u Rimu sveto voće. Stari Grci su je poštovali i zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta. Legenda kaže da se vučica koja je hranila Romula i Rema odmarala ispod smokvinog drveta.
Tada je postojalo 29 vrsta smokve, a danas 600. Smokve su bogate vitaminima i mineralima.
Koriste se u kuvanim jelima, džemovima i salatama. Najveću pažnju ove sezone privukao je tost sa smokvama.
Recept za tost:
2 kriške hljeba
4 svježe smokve (narezane)
100 g kremastog sira
smeđi šećer
2 kašike meda
maslinovo ulje
lješnici
Priprema:
Zagrijte tavu, premažite hljeb uljem i tostirajte. Miješajte sir, stavite ga na hljeb, pa smokve. Prelijte medom i pospite lješnicima.
Izvor: ( aloonline.ba / Javno.ba )