Sastojci:
Za kore:
12 kašika brašna
2 kašike šećera
2 kašike meda
1 kesica vanilin šećera
1/2 kesice praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
150 ml vode
Za fil:
150 ml vode
100-150 g šećera
150 g posnog margarina
250 g posnog keksa
130 g posne čokolade
75 g seckanih oraha
75 g mlevenih oraha
4 kašike džema po izboru
Za glazuru:
150 g posne čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Počnite sa pravljenjem kore tako što ćete u posudu ubaciti brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Zatim dodajte šećer, kesicu vanilin šećera, med, ulje. Promiješajte, pa dodajte manju količinu vode, miješajući. Postepeno dodajte i ostatak vode, miješajući dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, poravnajte svaku od polovina u dva odvojena pleha pa pecite na 180°C oko 8-10 minuta. U međuvremenu pripremite fil tako što ćete u šerpu dodati vodu, šećer, margarin i posnu čokoladu. Otopite sve sastojke na nižoj temperaturi, paralelno ih miješajući. Potom dodajte posni keks, seckane i mljevene orahe. Sastojke dobro promiješajte dok ne dobijete srednje gušći fil. Ostavite da se fil ohladi. Jednu ispečenu koru premažite u tankom sloju džemom po želji, pa nanesite fil i rasporedite tako da se formira deblji sloj. Drugu koru isto premažite džemom u tankom sloju, pa je stavite preko fila. Ostavite da se stegne u frižideru preko noći. Ukrasite je glazurom koja se pravi tako što ćete istopiti čokoladu sa uljem.
BONUS VIDEO: