-1.1 C
Sarajevo
Pon, 01, 23

ŠEF SINDIKATA MAŠINOVOĐA OTKRIVA DETALJE STRAŠNE NESREĆE: NEŠTO SE DOGODILO DA MAŠINOVOĐA NASTAVI VOZITI

Sve to u RTL Direktu je komentirao Nenad Mrgan, šef Sindikata mašinovođa Hrvatske.

Podsjetimo, sindikat saobraćajacau ponedjeljak je optužio Sindikat mašinovođa Hrvatske da nisu rekli istinu o nesreći te da signalizacija nije ispravna što, kako su rekli, pokazuje nalog koji je u Okučanima predan mašinovođi, kao i slika komandnog stola.

Mrgan je na početku komentirao tvrdnju da signalizacija nije bila ispravna.

  • Istraga će pokazati što je glavni uzrok nesreće. Sigurno je da smo reagirali i sazvali tiskovnu konferenciju iz razloga što je član Uprave izjavio da je signalizacija ispravna. Imamo dokaze iz zapisa voza iz kojeg se vidi na osnovu vožnje mašinovođe i posluživanja sigurnosnih uređaja na lokomotivi, da je prolazio svjesno pokraj signalnih znakova koji su pokazivali zabranjenu vožnju – kazao je Mrgan.

Kazao je i kako je mašinovođa dobio nalog da iz kolodvora Okučani pokrene voz pored signalnog znaka koji pokazuje zabranjenu vožnju, da je vozio dijelom pruge gdje je lagana vožnja, da se vidi da je poštivao brzinu, te da je stao ispred neosiguranog cestovnog prijelaza.

Imao je u nalogu napisano da kasnije postupa prema signalnim znacima. Ne vjerujemo da bi iskusni mašinovođa s 30 godina staža sam od sebe prolazio pokraj signalnih znakova koji pokazuju zabranjenu vožnju, jedan, drugi, treći, i na kraju se zabio sa sto kilometara – kazao je.

ŠEF SINDIKATA MAŠINOVOĐA OTKRIVA DETALJE STRAŠNE NESREĆE: NEŠTO SE DOGODILO DA MAŠINOVOĐA NASTAVI VOZITI

“NEŠTO SE DOGODILO”

Kazao je i da sindikat misli da je u pitanju nalog ili da se dogodilo nešto budući da je on nastavio voziti pokraj signala za zabranjenu vožnju.

  • Nešto se dogodilo, ali mislim da ako ima njegove greške… On je trebao sigurno stati ispred signala ako mu ništa nešto nije rekao ili dojavio. Ne bi ulazio baš u to je li je ili nije, vjerovatno ima njegove pogreške, propisi govore jedno, ali sigurno postoje nekakva razmišljanja da je morao dobiti nekakav naputak ili nalog, preko mobitela ili nekakvi… – kazao je Mrgan.
  Turizam ima razloga da zove: Zatangajmo skupa!

Upitan je je li netko morao vidjeti da taj voz jutri prema zaustavljenom treretnom vozu.

  • Mi saobraćajca ne želimo okrivljavati niti ga okrivljujemo. Sindikat prometnika vozova je objavio snimak na kojoj se vidi da je njemu na blok-uređaju, da vidi da mu stoji žuto svjetlo i iza toga crveno. U normalnim okolnostima, ako je sve ispravno, ako je mašinovođa tokom vožnje vozio voz, prvo mu se mora naći na putu signal koji pokazuje opreznu vožnju, žuto, što znači da mora kod prvog narednog signala stati. Saobraćajac kaže da je on to vidio, mašinovođa po zapisu voza nije to vidio. Tu je očito nešto… – kazao je Mrgan.

Kazao je da je kod mašinovođe sve vjerovatno bilo u redu, ali da je na pruzi bila druga situacija.

  • Stvarno izgleda da signalizacija nije u redu. Da je mašinovođa uobičajeno vozio u tom režimu kroz prostorne signale, prvi mu je trebao biti slobodan, idući prije naleta na voz trebalo mu je biti žuto svjetlo koje ga upozorava da mora stati i mora se zaustaviti ispred crvenog. Kod njega je bilo sve crveno – kazao je.

Komentirao je i mogućnost zaustavljanja svih vozova i je li ta procedura trebala biti pokrenuta.

  • Mogućnost je da u lokomotivama koje imaju to, da mašinovođe dobiju informaciju da se svi vozovi moraju zastaviti. Da je dežurni prometnik vidio i da su kod njega bila crvena svjetla kako je bilo kod mašinovođe na pruzi on bi reagirao i zaustavio voz. To je radio-dispečerska veza, sad je samo pitanje gdje ona radi i ko bi dobio tu informaciju. Ona radi tako kako radi – kazao je.
  Neviđena pljačka u Industriji nafte ujedinila saborsku opoziciju
ŠEF SINDIKATA MAŠINOVOĐA OTKRIVA DETALJE STRAŠNE NESREĆE: NEŠTO SE DOGODILO DA MAŠINOVOĐA NASTAVI VOZITI
Pixsell

“NE MISLIMO DA SE NEŠTO ZATAŠKAVA”

Osvrnuo se i na navode da se nešto zataškava.

  • Ne mislimo da se nešto zataškava i da će se zataškati. Vjerujemo da će istraga krenuti u dobrom smjeru. Žao nam je što na mjestu nesreće nije spriječen dolazak civila ili ostalih ljudi da se sačuvaju svi tragovi, da se pronađu nalozi što je mašinovođa dobio, a to nije učinjeno. Zabrinjava nas da je u povjerenstvo za istrage uključen čovjek s kojim nemamo dobra iskustva, to je gospodin Nuić (Vedran), poznat iz nesreće u Rudinama, gdje dan danas nikad istraga nije završena. Saznali smo što je, čovjek je pravomoćno osuđen, ali istraga nije završena. On je opet u takvim povjerenstvima i to zabrinjava kao način rada Agencije za istraživanje izvanrednih događa – kazao je.

Mrgan je ponovno kazao da je mašinovođa morao s nekim razgovaratiti i da ne vjeruju da bi čovjek s tolikim iskustvom prošao pored signala koji pokazuju zabranjenu vožnju.

  • Nešto se moralo dogoditi. Dok je bog išao po zemlji nije se moglo dogoditi da je putnički voz otpremljen s stanice ako se pokaže da su svi imali uvida da teretni voz ima problema, da produžuje vozna vremena, nešto se događalo na tom vozu po izjavi mašinovođe koji je vozio taj teretni voz. Ako je to neko vidio, a morao je vidjeti, onda je upitno zašto je pokrenut voz iz stanice Okučani, zašto se nije pričekalo da teretni voz stigne. Situacije su izvanredne i svašta se može dogoditi – kazao je.
  OBJAVLJENI DO SADA NEVIĐENE DETALJE POTOPLJENOG BRODA TITANICA

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa