21 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

SCHOLZ: SPORAZUM IZMEĐU PRIŠTINE I BEOGRADA PODRAZUMIJEVA PRIZNANJE KOSOVA

Kurti je Scholza dočekao na prištinskom međunarodnom aerodromu, a potom mu je priređena državna ceremonija ispred Vlade Kosova. Povodom posjete Scholza ulice glavnog grada su okićene njemačkim i kosovskim zastava.

Nakon sastanka dva premijera su održala konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da se osim o bilateralnim odnosima dvije zemlje razgovaralo o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viza za Kosovo, kao i jasnoj poziciji Kosova prema ruskom napadu na Ukrajinu na strani međunarodne zajednice i EU-a.

Njemački kancelar poručio je da je za Kosovo važno da dijalog sa Srbijom, kojim posreduje EU, krene naprijed, te da je u ovakvim vremenima, vrijednost sigurnosti i slobode još jedan razlog više da Kosovo i Srbija putem sveobuhvatnog i održivog sporazuma pronađu političko rješenje koje bi doprinijelo regionalnoj stabilnosti.

  • Dijalog je put koji Kosovu na dalje otvara evropsku perspektivu, konstruktivan stav u tom dijalogu je u interesu svih građana na Kosovu. Politički sporazum između dvije zemlje je važan uvjet za investiranje i nova radna mjesta, a time i za perspektivu mladih na Kosovu. Jasno je da sporazum na kraju treba da riješi i pitanje priznanja Kosova jer je nezamislivo da dvije države koje jedna drugu ne priznaju budu članice EU-a – kazao je Scholz, dodavši da Njemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika EU-aza dijalog Miroslava Lajčaka.

Scholz je kazao da Njemačka radi sa evropskim partnerima na liberalizaciji viznog režima za kosovske građane, s obzirom da je Kosovo ispunilo sve tražene uvjete.

Također je istakao da mu je Zapadni Balkan prioritet, te najavio je da će najesen sazvati konferenciju Berlinskog procesa u Berlinu. Kako je kazao region treba da napreduje i da sklopi važne sporazume o slobodi kretanja ljudi i priznanju profesionalnih diploma. Naveo je da je članstvo država Zapadnog Balkana u EU realno, ali da je taj put za neke zemlje sporiji, a za neke brži zbog ispunjenja neophodnih uvjeta.

  Lavrov nakon otkazane posjete Srbiji: Željeli smo potvrditi ruski stav u vezi Kosova i BiH
scholz: sporazum između prištine i beograda podrazumijeva priznanje kosova
SCHOLZ: SPORAZUM IZMEĐU PRIŠTINE I BEOGRADA PODRAZUMIJEVA PRIZNANJE KOSOVA

Kurti je rekao da smatra da, iako je sva pažnja zbog rata usmjerena na Ukrajinu, fokus treba da bude jednak i na Ukrajinu i na Zapadni Balkan.

  • Uvjerio sam kancelara da u skladu sa obećanjima i evropskom perspektivom radimo na ispunjavanju neophodnih reformi za integraciju u Evropsku uniju. Zahtjev za podršku Njemačke za članstvo Kosova u Vijeću Evrope naišao je na puno razumijevanje. Nastavit ćemo sa našim težnjama za statusom kandidata u Evropskoj uniji, gdje planiramo da apliciramo krajem ove godine – kazao je kosovski premijer.

Kurti je istakao da su njemački vojnici iz sastava KFOR-a na Kosovu prisutni od oslobođenja 12. juna 1999. godine, te da za 23 godine nije bilo nijednog incidenta sa njemačkim vojnicima.

Kurti je naglasaio da je prisustvo NATO-a na Kosovu neophodno, ali da “to ne znači da mi ne radimo na jačanju naših sigurnosnonih snaga”.

  • Prisustvo NATO-a na Kosovu je neophodno, dok Kosovo ne postane članica NATO-a – kazao je Kurti.

Njemački kancelar je svoju prvu regionalnu mini turneju započeo u Prištini, a nastavlja je danas poslijepodne posjetom Srbiji. Scholz će potom posjetiti Grčku, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.

Sportska centrala

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa