18.8 C
Sarajevo
Sub, 08, 22

SAVJETI ZA RODITELJE: EVO KAKO CRTANI FILMOVI UTIČU NA DJECU

  • Kvalitet crtanih filmova koje gledaju generacije danas daleko je bolji od onih koji su emitovani prije, recimo, deceniju, što je pohvalno – kaže za Ona.rs psiholog Ljubica Bogetić.

Ona dodaje da zahvaljujući sadržajima koji se sada plasiraju roditelji imaju manje razloga za brigu.

Popularni crtani “Blejz i čudovišne mašine” je jedan od tih koji imaju edukativni karakter i koji će ostaviti trag na razvoj genaracija koje ga gledaju.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih ovaj animirani film može da bude od koristi za generacije koje dolaze, a kojima je okupirao pažnju.

  • Blejz jeste crtani u kome postoje negativci, ali se glavni junak prema njima odnosi sa tolerancijom. Nema potrebu da ih uništi već da im pomogne da postanu bolji. To je odlična poruka, jer razvija humaniji odnos prema drugima i empatiju, što je nedostajalo donekle u nekim ranijim generacijama koje su gledale agresivnije crtane filmove, a što se danas vidi po ljudima koji nas okružuju i sistemu vrednosti koji je dominantan – objašnjava psiholog.

Bogetić dodaje da crtani filmovi imaju uticaj na djecu, jer su im animirani junaci neka vrsta modela, što se, kaže, vidi i iz toga što ih djeca često oponašaju.

Crtani u kojima se na zdrav način podstiče takmičarski duh, jesu korisni, a to imamo kod Blejza. U crtaću se organizuju trke, ali svaka trka ima za cilj da se nekome pomogne.

  • Takvi crtani filmovi šalju pozitivnu poruku da su empatija i humanost važni. Ako djeca to uče od najranijeg uzrasta, uz kućno vaspitanje, koje je ipak važnije od crtaća, izgradit će takav vrijednosni sistem. Ono što je mana crtanih filmova jeste što oni na neki način pomalo “ubijaju” individualnost, odnosno što se mnogo toga svodi na psihologiju mase. Djeca su često sklona da gledaju neke crtane filmove čak i ako im se ne sviđaju, jer im to omogućava da pričaju sa drugom djecom o junacima – kaže Bogetić.
  OGLASIO SE DIREKTOR: Evo što kaže o Đokovićevom sudjelovanju u AO
-

Psiholog kaže da je važno da crtani filmovi kod djece razvijaju neke sposobnosti kroz interakciju, što recimo ima Blejz, ali i Dora, koja je više za djevojčice. Ona navodi da, recimo, “Patroplne šape” imaju neke “naredbodavne momente, ali ipak šalju pozitivnu poruku, jer se uvijek ide u neku akciju spašavanja, što im daje humanu crtu”.

  • Crtaći koji su interaktivni razvijaju pažnu i drže fokus dece na detaljima. To može da bude veoma korisno za njihov razvoj. Međutim, koliko god da su neki animirani filmovi koje gledaju korisni, mišljenja sam da vrijeme pred ekranom treba djeci ograničiti. Ranije su crtani prikazivani u tačno određeno vreme, a danas su dostupni u svakom trenutku i djeca  su često u stanju da satima gledaju svoje omiljene junake. Ipak, ma kako da su korisni i edukativni crtani filmovi koje gledaju, sjedenje pred ekranom dugo može da bude štetno za njihov razvoj i svakako je zdravije da dio vremena provode u parku i na čistom vazduhu – ističe psiholog, prenosi Ona.rs.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Goran
Goran
Goran zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale. Prati lokalne vijesti i kulturna dešavanja za portale TNT Grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa