Savjeti i trikovi koji će vam pomoći da privatno koristite Bitcoin

Od 2009. godine Bitcoin omogućuje izravnu razmjenu roba i usluga putem interneta. Ali kako je kriptovaluta postala sve popularnija, pojavila su se neka pitanja, poput pitanja privatnosti. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o tome kako koristiti Bitcoin na privatne načine i tako se dodatno zaštititi na internetu.

Očito pitanje privatnosti

Jedan od problema povezanih s Bitcoinom je pitanje privatnosti. Prema dizajnu, kriptovaluta objavljuje i prikazuje svaku transakciju koja se dogodi na internetu. To pomaže u praćenju svakog novčića koji postoji i koji je u optjecaju. Ali ova metoda također omogućuje svakome tko želi njuškati i analizirati Bitcoin transakcije koje se odvijaju na Internetu. Način na koji protokol ovo čini malo blažim jest pretpostavka da korisnici neće otkriti nikakve osobne podatke o sebi.

Nažalost, trenutni ekosustav ove kriptovalute zahtijeva od korisnika da ostavi online trag odmah nakon kupnje kriptovalute, što znači da cijela priča o anonimnosti korisnika pada u vodu. To može biti veliki problem jer se svaka transakcija koju korisnik poduzima može povezati s njegovim identitetom.

Kako zaštititi svoj identitet kada koristite Bitcoin? Kako povećati svoju privatnost? Evo nekoliko načina.

munjevita mreža

Lightning Network pomoći će vam u zaštiti vaše privatnosti

Jedan od najjednostavnijih načina na koji možete povećati svoju privatnost tijekom Bitcoin transakcija je korištenje Lightninga. To je neka vrsta “preklapajuće” mreže koja ubrzava Bitcoin transakcije “rasterećenjem” kretanja imovine izvan normalnog blockchain procesa. Jedna nuspojava ovoga je da se velika većina vaših Lightning transakcija neće pojaviti u konačnom zapisu blockchaina.

Kao rezultat toga, Lightning ne samo da ubrzava Bitcoin, već također može neke od transakcija koje obavite preko njega učiniti skrivenima i prikrivenima.

Možete početi koristiti Lightning instaliranjem kompatibilnog Bitcoin novčanika, kao što je Muun za Android ili Electrum za Linux.

Dodjela UTXO za svaku transakciju

Ishodi nepotrošenih transakcija (UTXO) vrlo su važni za protokole korištenja Bitcoina. O čemu se radi i kako najjednostavnije objasniti što su UTXO? U biti, to su “jedinice novčića”, koje zajedno čine vaš saldo u novčaniku.

Jedan od načina na koji možete poboljšati svoju privatnost kada je riječ o korištenju Bitcoina je ako koristite samo jedan UTXO u jednoj transakciji. Većina današnjih novčanika nudi opciju “kontrole novčića”, koja vam omogućuje da odaberete koji UTXO želite potrošiti.

dodjela utxo za svaku transakciju

  • Da biste to učinili unutar Electruma, kliknite na “View”, a zatim na “Show Coins”. Kliknite odjeljak “Kovanice”.

dodjela utxo za svaku transakciju

  • Da biste koristili određeni UTXO, desnom tipkom miša kliknite jedan od novčića na popisu i odaberite “Potroši”.

dodjela utxo za svaku transakciju

  • Idite na karticu “Pošalji” i izvršite svoju Bitcoin transakciju.

dodjela utxo za svaku transakciju

Također možete koristiti CoinJoin za brisanje cijele povijesti transakcija

Osim izoliranja pojedinačnih UTXO-a, također možete “ukloniti” sve prethodne transakcije. To možete učiniti putem CoinJoina. Ovo je pametan način za kreiranje transakcija u kojima ćete vi i još četiri korisnika poslati istu količinu Bitcoina u “mješoviti skup”. Ovaj proces će spojiti vaš UTXO s ostalima u trenutnom skupu.

To će rezultirati zaustavljanjem prikupljanja vaše povijesti UTXO, jer postaje matematički nemoguće odrediti odakle je došao vaš trenutni novčić. Najlakši način da počnete koristiti CoinJoin je kroz novčanik Samourai za Android ili novčanik Sparrow za Linux.

  • Za Samourai, uđite u funkciju CoinJoin pritiskom na gumb “+”.

samouništenje

  • Kliknite na “Whirlpool”.

samourajski vrtlog

  • Kada uđete, ponovno kliknite ikonu Whirlpool i odaberite “Mix UTXOs”.

samouništenje

  • Odaberite novčiće koje želite miješati i zatim pritisnite “Dalje”.

samouništenje

  • Odaberite skup koji najbolje odgovara vašoj količini UTXO, a zatim kliknite “Prikaži detalje ciklusa”.

samouništenje

  • Kao posljednji korak kliknite na “Pokreni ciklus”.

samouništenje

Dobivanje ne-KYC Bitcoina

“KYC” znači “Upoznaj svog kupca”. Uobičajena je poslovna praksa da će tvrtke i subjekti od svih svojih potencijalnih kupaca tražiti osobne podatke kada potencijalni klijent želi kupiti određeni financijski proizvod. Na primjer, mjenjačnica kriptovaluta može tražiti vaše ID podatke prije kupnje Bitcoina.

To, naravno, može biti ozbiljan problem, budući da Bitcoin protokol ne pokušava anonimizirati nijednu transakciju koja se odvija na blockchainu. Davanje osobnih podataka trećoj strani u konačnici znači da svaka treća strana, kao i mnoge druge, može pratiti koliko Bitcoina posjedujete i na što ih trošite.

dobivanje ne-kyc bitcoina

Ako vam je stalo do vaše privatnosti i sigurnosti, to će vam biti problem i poželjet ćete ga nekako riješiti, ako je moguće.

To se donekle može izbjeći ako odaberete kupnju Bitcoina putem “non-KYC” mjenjačnica. Dva vrlo popularna su AgoraDesk i Bisq.

ugostiti i pokrenuti vlastiti bitcoin čvor

Hostajte i pokrenite vlastiti Bitcoin čvor

Puni Bitcoin čvor zapravo je program koji sadrži kopiju cijelog blockchain zapisa. Služi kao arhivska sigurnosna kopija protokola, kao i “verifikator” ili sustav za odobravanje, koji provjerava valjanost novih blokova dok ulaze u Bitcoin mrežu.

Ova značajka sustava odobravanja čini cijeli čvor vrlo učinkovitim u poboljšanju privatnosti korisnika dok koriste Bitcoin, jer se oni ne oslanjaju na poslužitelje trećih strana za provjeru je li njihova verzija blockchaina ispravna. Najlakši način na koji možete koristiti puni čvor kao korisnik je ako instalirate Bitcoin Core.

Je li i kako se Lightning mreža suštinski razlikuje od Bitcoina?

Odgovor na ovo pitanje je i da i ne. Temelj Lightning mreže još uvijek počiva na Bitcoinu, tako da Bitcoin unutar vašeg Lightning novčanika i dalje može postati vaš obični novčanik i obrnuto. Jedina velika razlika između njih dvoje je ta što Lightning koristi skripte za stabilno uzemljenje svoje mogućnosti preklapanja mreže na sam Bitcoin.

Napisao: Ivan Hečimović

Objava Savjeti i trikovi koji će vam pomoći da koristite Bitcoin privatno pojavila se prvo na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

drugi upravo čitaju