SASTANAK SCHOLZA I VUČIĆA: BROJNE VAŽNE TEME NA STOLU

Vučić je Scholzu priredio svečani doček uz državne počasti ispred Palate “Srbija”, kojem su prisustvovali članovi vlada Srbije i Njemačke.

Teme sastanka
Očekuje se da će glavna tema sastanka biti usklađivanje Srbije sa vanjskom politikom EU, odnosno pridruživanje sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Važna tema sastanka Vučića i Scholza poslije kojeg će uslijediti plenarni razgovori delegacija Srbije i Njemačke, trebalo bi da bude i oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine.

sastanak scholza i vučića: brojne važne teme na stolu
SASTANAK SCHOLZA I VUČIĆA: BROJNE VAŽNE TEME NA STOLU

Scholz je u Beograd doputovao iz Prištine, gdje je posle današnjeg sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem rekao da u EU nema mjesta za države koje se međusobno ne priznaju.

  • Kosovo i Srbija treba da kroz sveobuhvatan sporazum dovedu do političkih rješenja. Dijalog je put koji otvara Kosovu evropsku perspektivu. Politički sporazum dvije zemlje je važan uslov za perspektivu mladih na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo da riješi i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dvije zemlje koje jedna drugu ne priznaju postanu dio EU. Obje strane moraju da se približe jedna drugoj – rekao je Scholz.

Nakon Beograna, Scholz ide u Solun
Scholz dolazi u Beograd svega pet sedmica pošto se u Berlinu odvojeno sastao sa Vučićem i Kurtijem. U Berlinu je 4. maja na Scholzovu inicijativu organizovana neformalna radna večera lidera Srbije i Kosova i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Njemački kancelar iz Beograda odlazi u Solun, gdje će se priključiti radnoj večeri u okviru regionalne inicijative Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Šolc će sutra posjetiti Sjevernu Makedoniju i Bugarsku, prenosi Avaz.

Iz Scholzovog kabineta je najavljeno da će u fokusu njegove mini turneje biti zajednička reakcija na rusku agresiju na Ukrajinu, evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, i doprinos Njemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada.

Sportska centrala

drugi upravo čitaju