18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru: Podržane aktivnosti Pravnog i Ekspertskog tima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak Koordinacionog tijela na kojem su prezentovani izvještaji o dosadašnjem radu i planirane aktivnosti Ekspertskog i Pravnog tima u sprječavanju izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

Sastanku su, osim ministra Košarca, prisustvovali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko i predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut.

Na sastanku je istaknuto da Ekspertski tim u narednom mjesecu planira ponovo posjetiti Čerkezovac na Trgovskoj gori, kao potencijalnu lokaciju za izgradnju spornog odlagališta, nakon čega će sačiniti stručne analize koje se odnose na geološka i geofizička istraživanja, istražna bušenja, nulti stepen radioaktivnosti, te seizmiološka mjerenja na ovoj lokaciji.

”Ohrabrio nas je tromjesečni plan Ekspertskog tima sa jasno definisanim i razgrađenim aktivnostima. To je dokaz da su domaći eksperti ozbiljno pristupili svom zadatku, te da će i dalje biti potpuno mobilni kako bi u konačnici imali adekvatne rezultate neophodnih istraživanja i stručnih analiza”, poručio je ministar Košarac.

PROČITAJ  Usvojene Smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH za period od 2023. do 2025. godine

Članovi Koordinacionog tijela informisani su da je Pravni tim usvojio Nacrt Strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

S tim u vezi, sagovornici su razmijenili mišljenja o daljoj implementaciji potrebnih aktivnosti na osnovu međunarodnih konvencija, čiji je BiH potpisnik, s fokusom na Arhušku i Espo konvenciju.

-Click Here To Join Native Media

”Nacrt strategije će biti dostavljen resornim entitetskim ministarstvima na mišljenje, nakon čega ćemo ovaj dokument, zajedno sa izvještajima Pravnog i Ekspertskog tima, do kraja mjeseca uputiti Savjetu ministara BiH na usvajanje”, naveo je ministar Košarac.

Istaknuto je takođe da BiH nije u zaostatku u odnosu na Hrvatsku kada su u pitanju aktivnosti usmjerene na zaštitu njenih interesa, u skladu sa odredbama pomenutih konvencija.

”Važno nam je da nismo u zastoju, te da na adekvatan način pratimo i reagujemo na aktivnosti koje provodi Hrvatska. Zahvalan sam na angažmanu nadležnih institucija i tijela na svim nivoima vlasti u BiH na rješavanju ovog pitanja. Naš prioritet je zaštita zdravlja naših građana i očuvanje životne sredine. Od toga nećemo odustati”, poručio je ministar Košarac.

PROČITAJ  U ZGRADI UJEDNINJENIH NARODA ODRŽAN SASTANAK O TRANSFORMACIJAMA OBRAZOVANJA

On je podržao plan članova Ekspertskog i Pravnog tima da prisustvuju predstojećem sastanku Zajedničke konvencije o bezbjednom zbrinjavanju istrošenog goriva i radioaktivnog otpada, koji će biti održan u Beču. Istaknuto je da će domaći eksperti tom prilikom ukazati na nedovoljno odgovorena pitanja Hrvatske o potencijalnoj izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

 

 

Javno.ba

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa