8 C
Sarajevo
Pet, 03, 23

SANKCIJE UMJESTO MOTIVACIJE: ZBOG NOVIH PRAVILA VLADE KS MNOGI ĆE PRESTATI KORISTITI ELEKTRIČNE ROMOBILE I BICIKLE

Novim pravilima je zabranjeno kretanje biciklom i električnim romobilom na pješačkim stazama, odnosno moguće ih je voziti samo na biciklističkim stazama i saobraćajnicama. Svi oni koji krše propise kažnjavaju se u iznosu od 50 do 250 KM. Cilj nadležnih je zaštita pješaka.

Pješaci su najugroženiji u saobraćaju i shodno tome trebaju biti najzaštićeniji, ali ih vlast štiti na pogrešan način, tj. na štetu korisnika prijevoznih sredstava, čije je korištenje dobro za zdravlje čovjeka i okoliš – sve više su alternativa motornim vozilima koja zagađuju okoliš, stvaraju saobraćajnu gužvu, zauzimaju mnogo prostora i za čije se održavanje troši mnogo novca i resursa.

SANKCIJE UMJESTO MOTIVACIJE: ZBOG NOVIH PRAVILA VLADE KS MNOGI ĆE PRESTATI KORISTITI ELEKTRIČNE ROMOBILE I BICIKLE

Alternativa su utoliko više i u trenutku rekonstrukcije tramvajske pruge zbog čega je otežano funkcionisanje javnog prijevoza.

Izgledno je da će mnogi odustati od korištenja bicikla i/ili električnog romobila kao osnovnog prijevoznog sredstava i kao sredstva za rekreaciju s obzirom na to da ih je izuzetno opasno voziti na saobraćajnici. Mnogima je neprihvatljivo da ih voze na primjera radi glavnoj sarajevskoj saobraćajnici na kojoj je dozvoljena maksimalna brzina za motorna vozila 60 kilometara na sat.

Ova, ali i druge saobraćajnice su nerijetko mjesto utrka i obijesne vožnje. Zbog toga se često dešavaju saobraćajne nesreće. Ko će u takvim okolnostima voziti bicikl ili romobil pored vozila teških više od jedne tone?

SANKCIJE UMJESTO MOTIVACIJE: ZBOG NOVIH PRAVILA VLADE KS MNOGI ĆE PRESTATI KORISTITI ELEKTRIČNE ROMOBILE I BICIKLE

Istovremeno, na trotoarima i drugim pješačkim zonama je parkiran veliki broj motornih vozila, čime se ugrožavaju svi ostali učesnici u saobraćaju. Najveći problem u tome je ono što je, između ostalih primijetio i profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Osman Lindov, a to je što je vlast vrlo malo radila na razvoju urbane mobilnosti.

  • Vladari Kantona Sarajevo, niste milimetra nove biciklističke staze napravili, niti očistili, a sad ovo radite. Gradite nove ceste bez adekvatnog trotoara i biciklističke staze. Sankcionišete ekološki čist prijevoz građana, jer nemaju alternativu, osim da se kreću individualnim vozilima, što je vjerovatno po vašoj ‘stručnosti’ najbolje rješenje. Vaš propis će bicikliste i vozače romobila odvesti da se ubijaju motornim vozilima i da se pješaci ubijaju motornim vozilima – upozorio je profesor Lindov.

Smatra da će vlast biti odgovorna za nesreće u kojima budu stradali biciklisti i vozači romobila.

SANKCIJE UMJESTO MOTIVACIJE: ZBOG NOVIH PRAVILA VLADE KS MNOGI ĆE PRESTATI KORISTITI ELEKTRIČNE ROMOBILE I BICIKLE
Ilustracija (Foto: Ivica Galović/PIXSELL)

Da su se gradile biciklističke staze i druga infrastruktura za urbanu mobilnost, svi učesnici u saobraćaju bi bili mnogo sigurniji, a sigurno je da bi i saobraćajne gužve bile manje. Svjesne opasnosti, vlasti u Republici Srpskoj i vlasti pojedinih gradova u inozemstvu dopuštaju vožnju električnih romobila na trotoarima, ali uz znatno ograničenu briznu. Tako je nedavno u Republici Srpskoj ta brzina ograničena na šest kilometara na sat. Naravno, to ne znači da bi se biciklom ili romobilom moglo kretati u svakom pješačkom prostoru.

Za nadati se da će nadležni, ne samo u Sarajevu, već i drugim gradovima Bosne i Hercegovine ozbiljno razmotriti ovo pitanje i pronaći rješenja prihvatljiva svima. Potrebno je i više edukovati stanovništvo o tome kako koristiti električne romobile te uspostaviti red u sistemu javnih električnih romobila – onih koje je moguće unajmiti.

Pomoćnik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Zoran Andrić je prošli mjesec izjavio za Klix.ba da je formirana radna grupa koja će se baviti time kako regulisati i upotrebu električnih romobila. I on je istakao da je ključno postojanje infrastrukture.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa