ŠAH TORTA Zaboravljena poslastica naših baka, bila je hit svih rođendana prije 20 godina

šah torta zaboravljena poslastica naših baka, bila je hit svih rođendana prije 20 godina

Sastojci:

13 jaja,
380 g šećera,
160 g čokolade,
40 g badema,
150 g brašna,
1 limun,
4 kašike mlijeka,
1 kašika vanile,
180 g maslaca

Priprema:

Za žuti dio:

6 žumanaca umutite sa 180 g šećera, struganom korom i sokom od jednog limuna, dodajte 120 g brašna i na kraju snijeg od 6 bjelanaca. Pecite tortu u pravougaonom plehu pa kad se ohladi presjecite je vodoravno na dva dijela.

Za tamni dio:

3 žumanceta umutite sa 60 g šećera. Dodajte 40 g omekšale čokolade, 40 g oljuštenih samljevenih badema, 30 g brašna, pa umješajte snijeg od 3 bjelanceta. Pecite u plehu, iste veličine kao i za žuti dio. Ohladite tortu i presjecite je na dva dijela vodoravno.

Za nadjev:

4 žumanceta, 4 kašike mlijeka, 140 g šećera, kašiku vanilin šećera izmješajte i stavite na šporet da se kuva i neprestano miješajte dok se ne zgusne. Dodajte 120 g rastopljene čokolade, pa skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Pjenasto umutite 180 g maslaca pa sastavite sa kremom i nadjevajte tortu.

Sastavljanje torte:

Jedan list žute kore i jedan list tamne kore ostavite cijele, a ostala dva lista (žuti i crni) isjecite u kvadrate široke 4 cm. Premažite kremom žutu koru, pa preko nje redajte kvadrat žutog, pa kvadrat crnog tijesta, tako da cijela površina dobije izgled šahovske table. Kada svi kvadrati budu poredani ponovo premažite kremom pa poklopite sa crnom korom koju ste prethodno ostavili. Kremom koji je preostao, premažite tortu spolja i pospite je topljenom čokoladom.

BONUS VIDEO:

ŠAH TORTA Zaboravljena poslastica naših baka, bila je hit svih rođendana prije 20 godina Aloonline.ba.

aloonline.ba

drugi upravo čitaju