26.6 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

SAGA SE NASTAVLJA: INSPEKCIJA U GIMNAZIJI NAKON AFERE SA OCJENAMA MILANOVIĆEVOG SINA

U cijeli bi se slučaj mogao uključiti i DORH (Tužilaštvo Hrvatske), ali sve ovisi o nalazu inspekcije.

Iz DORH-a su naveli da će “nadležno državno odvjetništvo poduzeti zakonom propisane radnje nakon što prethodno nadležna tijela, u okviru svog djelokruga rada, provedu odgovarajuće provjere te o tome ili dostave svoje izvještaje ili podnesu krivičnu prijavu ako postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti”.

U jednoj od uglednijih zagrebačkih srednjih škola, kako je potvrđeno, prosvjetni inspektori odmah su došli i počeli istraživati slučaj i izuzimati dokumentaciju, a u školi je, prema svjedočenju samih profesora, nastala panika.

Pravnica škole navodno je vraćena s godišnjeg odmora. Prosvjetni inspektori mogli bi u informatičkom sistemu pronaći dokaze kako se ocjena za mlađeg sina Zorana Milanovića iz matematike izmijenila iz četvorke u peticu, i to sedam dana nakon zaključivanja, a da pritom nije poštovan Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koji u članku 76. propisuje kako može doći do promjene ocjene.

Učenik ili roditelj koji nije zadovoljan zaključenom ocjenom iz pojedinog nastavnog predmeta, naime, ima pravo u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnijeti zahtjev nastavničkom vijeću radi polaganja ispita pred povjerenstvom.

-

Majka je, dakle, morala uputiti zahtjev za polaganje ispita pred povjerenstvom, no kako je direktorica rekla da niko od roditelja u ovoj školskoj godini to nije tražio, jasno je da će inspekcija imati posla i da će vjerovatno utvrditi kako je došlo do kršenja Zakona, prenosi Jutarnji.

Sportska centrala

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa