13.8 C
Sarajevo
Uto, 09, 22

RUSKI ADVOKAT OTKRIO ŠPIJUNSKE VEZE VULINA SA MOSKVOM

On ističe da je zajedničkom akcijom srbijanske i ruske sigurnosne službe, pored Kara-Murze, uhapšen i Andrej Pivovarov, još jedan opozicioni prvak i protivnik režima Vladimira Putina.

Tokom sedmice sud u Moskvi donio je odluku da produži na dva mjeseca pritvor opozicionaru Vladimiru Kara-Murzi, koji je javnosti u Srbiji postao poznat nakon što je objelodanio aferu o prisluškivanju ruskih opozicionih aktivista u Beogradu u koju je umiješan i ministar policije, Aleksandar Vulin. Zahvatov, koji je bio učesnik skupa u prijestonici Srbije, za dnevni list “Nova” opisao je kako su ih pratili pripadnici MUP-a i zašto smatra da su Vulinove aktivnosti doprinijele hapšenju dvojice opozicionara.

Da ovakva aktivnost može da bude problematična za sigurnosni sistem Srbije, ukazivali su brojni sagovornici “Nove”, jer se graniči sa špijunskim delatnostima u korist sigurnosne službe druge države.

Naš sagovornik, koji je advokat poznate ruske novinarke Marine Ovsjanikove, koja je antratnim transparentnom u progoramu ruske televizije osudila invaziju na Ukrajinu, objasnio je kako se njegova klijentkinja ponovo našla u Rusiji i zbog čega je ponovo pod udarom tamošnjih vlasti.

RUSKI ADVOKAT OTKRIO ŠPIJUNSKE VEZE VULINA SA MOSKVOM

Pod kojim obrazloženjem je uhapšena vaša klijentkinja?

Moja klijentkinja, Marina Ovsjanikova je bivša zaposlena na Kanalu 1, ruske propagandne televizije. Ona je bila dio tehničkog osoblja na toj televiziji, ona nije pisala tekstove, niti je bila urednik, ali jeste obavljala određene menadžerske poslove za tu televizijsku kuću. Ona nije mogla da spava mirno kad je počeo rat, mučila ju je savjest, s obzirom na to da je Ukrajinka i da je rođena u Odesi. Onda je napravila taj transparent, koji je pokazala tokom programa, i praktično je odmah uhapšena. Iako krivična prijava nije podnijeta, prema njoj su se ponašali kao da je kriminalac. To je bilo sredinom marta, a dan nakon hapšenja je dobila novčanu kaznu. Potom je napustila Rusiju zbog straha da bi moglo da se nastavi njeno krivično gonjenje. Međutim, ubrzo nakon toga su počeli problemi – njen bivši muž podnio tužbu protiv nje u kojoj je naveo da želi da njihova djeca žive sa njim, što je bilo prilično iznenađujuće, jer se ništa nije zapravo desilo. Oni su uvijek dobro funkcionisali i nije bilo problema između njih po pitanju toga ko će voditi brigu o djeci.

  MOĆNA OPERACIJA NAVIGIRANA IZ NJEMAČKE: JE LI ZAUSTAVLJEN RUSKI ‘OGNJENI VALJAK’?

Ipak, on je odjednom odlučio da podnese tu tužbu. Ja vjerujem da je problem u tome što je prije napuštanja Rusije prepisala nekretnine na djecu. Ideja je bila da joj se oduzmu te nekretnine i to je razlog zašto je podignuta tužba protiv nje. Na taj način Marina Ovsjanikova je uhvaćena u određenu vrstu klopke – vratila se u Rusiju kako bi učestvovala u procesu koji se vodi za starateljstvo nad djecom. Moram još jednom da naglasim da ona nije željela da učestvuje u radu propagandnog kanala i da joj savjest nije dozvljavala da mirno posmatra šta se događa u Ukrajini i zato je započela protesne akcije. U utorak je ponovo uhapšena, nakon što je izvršena racija u njenom domu, a postupak koji je pokrenut protiv nje je identičan onom koji je pokrenut i protiv Vladimira Kara-Murze i terete pod istim članom zakona kojim je predviđeno i do 10 godina zatvora.

Vladimiru Kara-Murzi je produžen pritvor. Za njega je šira javnost u Srbiji čula nakon otvaranja teme prisluškivanja ruske opozicije u Beogradu. Kako vi vidjete posljedice te zajedničke akcije ruskih i srpskih sigurnosnih službi?

Očigledno je da je posljedica te zajedničke akcije hapšenje Andreja Pivovarova. On je uhapšen dvije sedmice po našem povratku iz Srbije i pošto je Aleksandar Vulin transkripte naših prisluškivanih razgovora predao Nikolaju Patruševu, sekretaru za nacionalnu sigurnost Rusije. Uvjeren sam da je nakon toga (dolaska Vulina u Moskvu prim.aut) Patrušev naredio da se službe obračunaju sa opozicionim političarima, u prvom redu sa Pivovarovim i Kara-Murzom. Ja nisam političar i vjerujem da zbog toga nisu krenuli i na mene do sada, iako se u današnjoj Rusiji svašta može dogoditi u svakom trenutku. Njih dvojica su bili pod žestokom prismotrom, službe su pratile praktično sve njihove aktivnosti na mrežama, zato i kažem da je očigledno kako je Pivovarov uhapšen zbog toga što je Vulin odnio sadržaj prisluškivanih razgovora Nikolaju Patruševu. I Vladimir Kara-Murza je u najvećoj mjeri uhapšen zbog toga. U Rusiji se tako ove stvari sprovode – ukoliko nabave dovoljno materijala da vas, prema njihovim standardima, označe kao izdajnika, tek pokreću i postupak protiv vas pred sudom. Formalni razlog zašto je Kara-Murza je uhapšen je navodno sastanak u Arizoni gdje je govorio o ratu u Ukrajini.

  Zagrebačka firma sa kojom je Cikotić potpisivao ugovore o prodaji oružja sada zapljenjuje
RUSKI ADVOKAT OTKRIO ŠPIJUNSKE VEZE VULINA SA MOSKVOM

Kako su nas pratili u Beogradu?

Priča o našem praćenju i prisluškivanju je veoma čudna. Niko od nas nije očekivao da će se tako nešto dogoditi. Taj višednevni skup je organizovan u Beogradu, zato što nije bilo moguće isti organizovati u Rusiji. Postojala je namjera da se on održi u našoj zemlji, ali je to prekinula policija koja je pohapsila neke učesnike. Mene su pozvali da održim predavanje na tom skupu. U početku je sve bilo mirno, ali kad smo izašli da obiđemo grad, primjetio sam jednu čudnu situaciju: vidio sam muškarca i ženu kako sjede za susjednim stolom naspram nas, bila je subota. Oni gotovo da ništa nisu pili, za njihovim stolom je bio samo čaj i neki dezert, što je jasno pokazivalo da nije riječ o sastanku između muškarca i žene, niti da su oni tu iz poslovnih razloga, s obzirom na to da nisu međusobno komunicirali. Jasno je bilo da su došli tu zbog nas i tada samo počeo da sumnjam da je riječ o praćenju. U početku su se drugi ljudi smijali zbog toga što sam posumnjao i govorili su kako bez potrebe stvaram paranoju.

Nakon toga sam predložio da se podijelimo u dvije grupe koje će krenuti na dve različite lokacije i na taj način provjerimo jesam li u pravu. Dio grupe je otišao prema Kalemegdanu, a drugi su krenuli u kupovinu, odnosno u potragu za toplijom odjećom, s obzirom na to da je već pao mrak i postajalo je hladnije. Dok hodali primjetio da se iza nas kreće isti onaj mladić koji je siedio sa djevojkom u restoranu. On i još jedan muškarac su se kretali za nama i bilo jasno da nas prate.

  PRVO UBIO DJECU, PA POČEO DA REŠETA KOMŠIJE: OVO JE HRONOLOGIJA MASAKRA NA CETINJU, KRVAVI PIR TRAJAO 45 MINUTA!

Tada sam ih i fotografisao. Sutradan smo iznajmili turu brodom i nakon što smo se udaljili od pristaništa, iza broda, na udaljenosti od oko 200 metara, za nama je išao mali čamac u kom su bila dva muškarca, od kojih je jedan, prema mom sudu, isti čovjek sa s početka ove priče. U narednim danima praćenje je bilo konstantno i ja sam za svaki slučaj fotografisao i snimio ljude koji nas špijuniraju. Često smo se pitali šta da radimo, pošto nije bilo logično da odemo u policiju i prijavimo da nas prate. Na kraju sam odlučio da sačuvam snimke koje sam napravio, vjerujući da će poslužiti. Ubrzo je uhapšen Pivovarov, a nekoliko mjeseci kasnije priča o prisluškivanju je došla do medija.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa