RUSI BJEŽE NA BALKAN OD SANKCIJA: ZADNJIM NOVCEM KUPUJU DJECI KARTU U JEDNOM SMJERU

Na njihova pitanja o svrsi njezinih nedavnih putovanja u Dubai i Kanadu lako je odgovorila – Zaslavska je bila u posjeti svojim sinovima koji tamo žive. Ali, 60-godišnjoj fizičarki, koja je u penziji i njezinom suprugu to što im je policija pokucala na vrata bio je jasno upozorenje.

Za nekoliko dana spakirali su kofere i krenuli prema Crnoj Gori, malenoj balkanskoj državi koja je postala utočište hiljadama Rusa koji bježe od sankcija, vojnog roka ili političkog ugnjetavanja, piše Reuters, prenosi Jutarnji list.

  • Nismo mogli ostati u Rusiji pod sadašnjom vladom jer je sve što se tamo događa bilo nespojivo s našim stavovima – rekla je Zaslavska.

Nastanili su se u Lastvi Grbaljskoj, selu nadomak Jadranskog mora, u kojem se živi mirno i ugodna je klima. Oni preživljavaju od svojih mirovina.

Još jedan Rus koji je Crnu Goru učinio svojim stalnim domom nakon invazije je Marat Gelman, istaknuti galerist i otvoreni Putinov kritičar.

rusi bježe na balkan od sankcija: zadnjim novcem kupuju djeci kartu u jednom smjeru
RUSI BJEŽE NA BALKAN OD SANKCIJA: ZADNJIM NOVCEM KUPUJU DJECI KARTU U JEDNOM SMJERU

Prošlog decembra Kremlj ga je stavio na popis ‘stranih agenata’ koji se moraju registrirati i prijaviti bilo kakvo finansiranje ili donacije iz inozemstva, a od tada se više nije vratio kući.

Crna Gora, u kojoj živi samo 620.000 ljudi, nekada je imala bliske veze s Rusijom, ali one su se pogoršale zbog odluke Crne Gore da se pridruži NATO-u uprkos upozorenjima Putina da će njezino pristupanje zapadnom savezu rezultirati ‘odmazdom’.

Crna Gora je 2016. optužila ruske obavještajne službenike i srbijanske nacionaliste da pokušavaju srušiti njihovo prozapadno vodstvo, što je Moskva odbacila kao apsurdno.

U aprilu se pridružila sankcijama EU protiv Moskve, uključujući zabranu ruskih zračnih prijevoznika u svom zračnom prostoru, kao i ruskim državnim medijima.

Zemlja je ipak ostala popularno odredište za Ruse, koji mogu ući u Crnu Goru bez vize i ostati tamo 30 dana prije nego im zatreba boravišna dozvola.

Prema vladinim podacima, Rusi posjeduju oko 19.000 nekretnina u Crnoj Gori, gdje su ruska ulaganja iznosila više od četvrtine njenog BDP-a u 2019.

Gelman je rekao da su među Rusima koji su tražili utočište u Crnoj Gori bili bogati poslovni ljudi i njihove obitelji, kao i mladi ruski vojnici koji su pobjegli kako bi izbjegli da budu raspoređeni na frontu u Ukrajini.

  • Roditelji zadnjim novcem kupio svojoj djeci karte za Crnu Goru i ovdje im unajmljuju smještaj kako ne bi završili u tom ratu – rekao je Gelman.

Ali, ne sele se samo Rusi u Crnu Goru, već i kompanije.

Sportska centrala

drugi upravo čitaju