back to top

Restoran s jednim stolom u kojem se gosti moraju pridržavati strogih pravila

Ako mrzite gužve u restoranu ili samo želite intimno iskustvo večere za dvoje, možete krenuti prema mjestu Vakone, gdje vas čeka Solo Per Due. Italijanski restoran za dvoje koji radi više od tri decenije smjestio se na sat sjeverno od Rima, u ruralnoj kući iz 20. vijeka okruženom predivnim vrtom i palmama koje su tamo stigle sa svih strana svijeta, prenosi Pun kufer.

“Najmanji restoran na svijetu”, prema riječima vlasnika, piše CNN, ekstravagantno je mjesto na kojem ekskluzivno iskustvo košta nešto više od 450 eura. Za ovu cijenu gosti uživaju u šampanjcima, vrhunskim vinima, mesnim ili ribljim jelima, kao i personaliziranom desertu – torti koja se ispisuje natpisom prema želji.

Tjestenina u obliku srca, škampi i školjke neka su od jela s menija u kojima se uživa pod svijetlošću svijeća. Za one koji su željni pikanterija na zahtjev se može organizovati privatni vozač koji će pokupiti goste, pa i uživati u vatrometu. Prema internet recenzijama, iskustva gostiju su šarolika. Dok neki tvrde da su se proveli kao nikada u životu, drugi smatraju da takvo iskustvo ne vrijedi novca te da je previše turističko.

Sama procedura rezervisanja večere u Solo Per Due funkcioniše tako da se najavite telefonski u večernjim satima i dogovorite detalje za večeru. Kako je potražnja velika, potrebno je rezervisati mjesecima prije željenog termina i najaviti se deset dana ranije. Pravila su stroga pa ako poželite da dođete ranije od dogovorenog vremena kako biste zavirili u kuću, mogla bi vas dočekati zatvorena vrata.

Pola sata prije dolaska potrebno je najaviti se vlasnicima. Zanimljivo je i da vam vlasnici neće reći svoja imena jer, kako kažu, nisu važni oni, nego samo iskustvo. Doza tajnovitosti i privatnosti prisutna je i tokom same večere pa vam tako konobari neće smetati sve dok ne pozvonite srebrnim zvoncem. Stoga ne čudi što su gosti najčešće parovi koji tamo slave rođendane, godišnjice i vjeridbe, a u skladu s time je i enterijer romantično uređen. Cvijeće raspoređeno između slika i bista slavnih ličnosti, ogledala u raskošnim okvirima, klavir, crvene sofe i kamin čine poseban ugođaj koji neki gosti opisuju kao filmski set.

(Express/cdm.me)

Restoran s jednim stolom u kojem se gosti moraju pridržavati strogih pravila Express.


express.ba

drugi upravo čitaju