REMEK-DJELO KOJE JE UJEDINILO SVIJET: Najljepše stepenice na svijetu kriju najtužniju priču

Svako ko je bar jednom posjetio Brazil među brojnim ljepotama ove zemlje koje je obišao, sigurno je donio bar jednu fotografiju sa čuvenih šarenih stepenica u legendarnoj četvrti Lapa u Rio de Žaneiru. Službeno se zovu stepenice Selaron, a neslužbeno su dobile titulu najljepših stepenica na svijetu.

Iako su postale jedan od glavnih simbola grada, zanimljivo je da njihov autor nije Brazilac, već Čileanac Horhe Selaron. Taj umjetnik, koji je živio 74 godine, više od 50 godina proveo je putujući po svijetu, slikajući i radeći s keramikom.

U Rio de Žaneiro je stigao 1983. godine i na prvi pogled se zaljubio u njega. Odlučio je da ovdje ostane, a da bi preživio, prodavao je svoje slike. Stanovao je u zgradi smještenoj na samom vrhu stepenica koja danas nosi njegovo ime. Tada su stepenice bile u očajnom i zapuštenom stanju, a on je zasukao rukave i odlučio da povodom toga nešto uradi…

Selaron je za izgradnju stepenica, koja je trajala 23 godine, nagrađen titulom počasnog građanina Rio de Žaneira

Počelo je sa uređenjem stubova ispred zgrade. Plan je bio da ih ukrasi keramičkim pločicama u bojama brazilske zastave, ali ono što je počelo kao hobi u slobodno vrijeme preraslo je u zavisnost. Od novca od prodaje slika počeo je da kupuje još keramičkih pločica, i tako unedogled… Kako su stepenice postajale šarenije, tako su postajale i popularnije, a fanovi iz cijelog svijeta su mu na poklon slali donacije – još zanimljivih pločica!

Danas ove predivne stepenice krasi čak 2.000 vrsta keramičkih pločica iz 60 zemalja, od Aljaske i Jamajke pa sve do Kazahstana. Na njima ima tačno 215 stepenika, a duge su 125 metara. Motivi su različiti i uključuju ptice, tango, karte, zastave, fudbal, slavne ličnosti…

Ali jedan koji se najčešće ponavlja privlači najviše pažnje. Riječ je o motivu trudne Afrikanke. Ona je ujedno bila i glavni motiv slika koje je Selaron prodavao da bi prikupio novac za nove pločice. Nikad nije htio da kaže o kome se tačno radi, već je samo rekao da je u pitanju jedan “lični problem iz prošlosti”, pa se i dan-danas nagađa da li je riječ o njegovoj bivšoj djevojci.

Šarene stepenice Selaron je opisao kao svoje “odavanje počasti brazilskom narodu”, lud i jedinstven san koji će se završiti tek onog dana kada ga više ne bude. Godine 2013. to se i dogodilo. Na istim tim stepenicama ispred zgrade pronađeno je njegovo beživotno tijelo puno povreda.

remek-djelo koje je ujedinilo svijet: najljepše stepenice na svijetu kriju najtužniju priču

Neke komšije i prijatelji tvrdili su kako je u posljednjem periodu života često bio depresivan, a drugi kažu da su te noći čuli buku, vrištanje i lavež pasa. Pravi uzrok smrti nikad nije otkriven.

U noći kada je cijeli grad saznao za njegovu smrt, stanovnici obližnjih naselja okupili su se na stepenicama i oprostili od kvartovske legende zapalivši na stotine bijelih svijeća.

Mala utjeha u cijeloj ovoj priči je činjenica da je Selaron za života ipak dobio priznanje. Za svoj projekat, koji je trajao ukupno 23 godine, nagrađen je titulom počasnog građanina Rio de Žaneira – grada koji je neizmjerno volio i na čijim ulicama je ostavio neizbrisiv trag, ovjekovječen u natpisu na njegovim stepenicama gdje piše: “Brazil, volim te.”

(Express/najportal.ba)

REMEK-DJELO KOJE JE UJEDINILO SVIJET: Najljepše stepenice na svijetu kriju najtužniju priču Express.

express.ba

drugi upravo čitaju